FOTO Festivalul de arta contemporana din Novi Sad! Artisti din Serbia si Romania, expozitie comuna si dialog cultural facilitat de Fundatia TRIADE din Timisoara si Galeria Bel Art din Novi Sad

Danube Dialogues este un festival international de arta contemporana care aduna la un loc artisti, curatori si critici de arta din peste 14 tari din regiunea macro-dunareana, creand un mozaic cultural si artistic divers.


Festivalul este organizat anual la Novi Sad, unde se desfasoara simultan in diferite galerii si locuri alternative din oras, fiind unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul proiectului Novi Sad – Capitala Europeana a Culturii.

Misiunea festivalului este de a dezvolta o platforma pentru un dialog deschis intre culturi, stabilind conexiuni solide dincolo de granitele fizice si limitele nationale, oferind in acelasi timp o perspectiva a tendintelor artistice contemporane in artele vizuale din regiunea Dunarii.

 

Galeria de arta Bel Art din Novi Sad a lansat Festivalul Dialoguri Dunarene, in 2012, ca un proiect pilot, iar din 2013 pana acum au avut loc10 editii. Peste 400 de curatori si teoreticieni de arta din macroregiunea Dunarii au participat pana acum la festival (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Ucraina, Slovenia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Cehia).

De-a lungul anilor, artistii din cadrul festivalului au abordat teme actuale si stringente precum: Arta si criza (2014), Arta in epoca (non)emotionalitatii (2015), Arta si insecuritate globala: Arta / Critica / Politica (2016), Estetica intimitatii (2017), Utilizarea omului (2018), Quo Vadis Homo? (2020), Societatea si arta intr-o realitate fortata (2021).

Editia de anul acesta a festivalului este intitulata Quo Vadis Mundi?, concentrandu-se pe rolul social al artei si pe identificarea solutiilor pentru probleme globale si personale. Festivalul isi propune, astfel, sa descopere moduri individuale si diverse mecanisme prin care artistii raspund la starea actuala degradanta a lumii.

Evenimentul care a dat startul festivalului este expozitia 3E: ECOLOGY, ETHICS, AESTHETICS (3E: Ecologie, Etica, Estetica), curatoriata de Sava Stepanov (SRB) si Alina Serban (RO) si care a avut loc la Galeria de Arte Plastice – Colectia Cadou Rajko Mamuzić din Novi Sad. Aceasta expozitie reprezinta un dialog productiv dintre comunitatea de artisti sarbi si artistii romani asupra problemelor de mediu si asupra relatiei dintre om si natura.

Artistii reflecta asupra conceptului de ecologie si asupra pericolelor inevitabile in urma incalzirii globale, extinzand discutia si asupra ecologiei sinelui, precum si asupra raportului dintre etica si estetica. Artistii prezenti in expozitie sunt: Nona Inescu (RO), Lea Rasovszky (RO) si Cristian Raduta (RO), in dialog artistic cu Happy Trash Production (SRB), Adrienn Ujhazi (SRB), Nemanja Milenković (SRB), Vesna Tokin (SRB), si Radomir Knežević (SRB). Evenimentul reprezinta o colaborare dintre Fundatia Interart TRIADE din Timisoara si Galeria Bel Art din Novi Sad, care consta in alegerea cate unui curator care sa asigure dialogul intre artistii romani si artistii sarbi.

Festivalul Dialoguri Dunarene se va desfasura pana la sfarsitul acestui an, timp in care vor fi organizate mai multe expozitii: Small Reboots (Mici Restarturi, de catre artisti japonezi) care va avea loc in perioada 12-28 august la Muzeul de Arta Vojvodina; Off-Centre (Castelul Karačonji 13-21 aug), Quo Vadis Mundi? (expozitie de steaguri artistice in parcul Liman, 1 sep – 31 dec), Dunare + Slovenia. Natura Artei (Galeria Bel Art, 1-16 sep) si Novi Sad+. Impulsurile Dunarii (Centrul Cultural Novi Sad, 1-16 sep). (I.P.)

FOTO: Constantin DUMA

Leave a Reply