O fabrica clandestina de producere a tigarilor, sub diferite marci de producator bine cotate, dotata cu o linie de productie foarte performanta, a fost descoperita in judetul Iasi de procurorii DIICOT si ofiteri de politie judiciara si de frontiera. Fabrica a fost infiintata de o grupare de cetateni romani si ucraineni, unii dintre acestia ocupandu-se si cu traficul de droguri.
Marti si joi, procurorii DIICOT – Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de combatere a macro – criminalitatii economico – financiare, brigazilor de combatere a criminalitatii organizate Targu Mures si Iasi si politisti de frontiera din cadrul IGPF, ITPF Iasi si ITPF Sighetu Marmatiei au efectuat 20 perchezitii domiciliare pe raza judetelor Ilfov, Iasi, Suceava, Botosani si Bistrita Nasaud.
Actiunea a vizat destructurarea unei grupari specializata in savarsirea infractiunilor de producerea de produse accizabile care intra sub incidenta regimului de antrepozitare, in afara unui antrepozit fiscal autorizat de catre autoritatea competenta, detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 tigarete, contrabanda in modalitatea instrainarii sub orice forma a marfurilor aflate in tranzit vamal si trafic de droguri de risc.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, in cursul anului 2020, pe teritoriul Romaniei s-a constituit si a actionat in mod coordonat un grup infractional organizat, compus din cetateni romani si ucraineni, specializat in activitati de producere clandestina de tigarete.
In acest scop, membrii grupului au infiintat pe raza judetului Iasi o fabrica de producere de tigarete, sub diferite marci de producator bine cotate, dotata cu o linie de productie foarte performanta si cu un nivel ridicat de calitate a tigaretelor rezultate.
Tutunul necesar prelucrarii si producerii tigaretelor contrafacute era introdus in tara de catre membrii grupului sub aparenta realizarii unor tranzite, avand ca destinatie finala beneficiari din Ucraina. In realitate, tutunul era transportat si depozitat in incinta fabricii clandestine din judetul Iasi, iar tranzitele erau ulterior inchise fictiv.
In procesul de realizare a tigaretelor contrafacute, membrii gruparii aduceau in Romania grupuri de cetateni ucraineni, care erau cazati in incinta fabricii clandestine, iar dupa finalizarea procesului de productie acestia se intorceau in Ucraina.
Cantitatile de tigari astfel contrafacute erau ambalate si comercializate en-gros catre diferiti clienti ai gruparii.
Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate in cauza au fost identificate mai multe linii de producere clandestine de tigarete, cantitatea de 1,5 tone de tutun pregatit pentru prelucrare, 2.319.000 de tigarete fara timbru fiscal de acciza, 10.000 de tigarete vrac, 227 de cutii continand blanchete (cartoane), 2 cutii cu pulbere de tutun, rezultata din procesul de productie, 123 de bucati carton din interiorul pachetului, 359 de role hartie si 364 de bucati folie transparenta de 12 cm.
In cursul zilei de marti a fost indisponibilizat un autocamion in care erau transportate tigari contrafacute, incarcate de la fabrica clandestina din judetul Iasi, disimulate prin metoda capac, ocazie cu care au fost depistate 480 baxuri a cate 80 cartuse fiecare bax, totalizand astfel un numar de 384.000 pachete tigari, reprezentand 7.680.000 tigarete.
De asemenea, a rezultat ca unii dintre membrii gruparii si-au extins activitatea infractionala pe linia traficului de droguri de risc, la una dintre perchezitiile domiciliare fiind depistata cantitatea de 7,5 kg de canabis.
La sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au fost conduse, in vederea audierii, un numar de 13 persoane, despre care exista suspiciunea ca sunt implicate in desfasurarea activitatilor infractionale, fata de 12 din acestea dispunandu-se masura retinerii.
Actiunea beneficiaza de sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de combatere a macro – criminalitatii economico – financiare, brigazilor de combatere a criminalitatii organizate Targu Mures si Iasi si politisti de frontiera din cadrul IGPF si ITPF Iasi, Autoritatea Vamala Romana si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei “Vlad Tepes”. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. (I.P.)