Analiza VALUTARA. Noi maxime pentru dolar si francul elvetian. Dobanda de politica monetara din Romania, cea mai scazuta din regiune

Saptamana trecuta a fost marcata de decizia BNR de a majora dobanda de politica monetara de la 3,75 la 4,75%, masura care nu a fost anticipata de o mare parte a analistilor.


Cu toate acestea nivelul de 4,75% este cel mai scazut din regiune. In Ungaria rata de referinta a fost majorata recent la 7,75%, dupa ce forintul a inregistrat noi minime istorice fata de euro, joi, media fiind stablita la 412,97 unitati/euro. In Cehia, nivelul dobanzii cheie este de 7%, iar in Polonia de 6%.

La conferinta de presa care a urmat sedintei de politica monetara, guvernatorul Mugur Isarescu a declarat ca „mergem treptat, tinem strans lichiditatea, lucram cu toate instrumentele, vedem ce se intampla si in stanga si in dreapta, si inainte si inapoi, sa vedem daca am procedat bine, si asteptam ca pe masura ce inflatia vine in jos si noi ne ducem cu dobanda de politica monetara in sus, sa ne intalnim undeva. De aceea am sugerat 5%, probabil ca am fost optimist”.

Decizia BNR s-a reflectat in piata monetara prin noi cresteri ale indicilor ROBOR.

La sfarsitul perioadei, indicele la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, a crescut la 6,79%, valoare care a mai fost atinsa la sfarsitul lui august 2010.

Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 6,90 la 7%, nivel comparabil cu cel de la inceputul lui ianuarie 2010. Indicele la 12 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase la nivel interbancar, a urcat de la 7,07 la 7,17%.

Cresterea inflatiei la nivel mondial, datorita majorarii preturilor la materiile prime, a energiei dar si razboiului din Ucraina, ar putea provoca intrarea economiei globale in  recesiune, cu riscul major al aparitiei stagflatiei.

In aceste conditii pietele sunt mult mai prudente, iar aversiunea fata de risc a inmultit plasamentele in monedele considerate drept refugii, precum dolarul american, francul elvetian sau yenul japonez.

Cursul dolarului american a atins vineri un record de 4,8858 lei, iar cel al francului elvetian s-a apropiat de pragul de 5 lei, cu o medie de 4,9986 lei. La randul ei, lira sterlina a urcat la 5,8356 lei.

Cursul euro a incheiat intervalul la 4,9439 lei, in scadere fata de sedinta precedenta, intr-o sedinta in care cotatiile au scazut, din nou, de anuntarea mediei, semn ca BNR continua sa monitorizeze cu grija leul, folosindu-l drept ancora antiinflationista.

Euro s-a depreciat, vineri, pana la 1,0072 dolari, pentru prima data dupa sfarsitul lui 2002. Cu toate acestea, moneda unica a inchis pe pietele americane la 1,0187 dolari, pe fondul marcarilor rapide de profit, chiar daca in Statele Unite au fost create, in iunie, 372.000 noi locuri de munca, iar rata somajului se situeaza la 3,6%.

Metalul galben s-a tranzactionat, la finalul perioadei, intre 1.735 si 1.749 dolari/uncie. Atingerea de catre moneda americana a unui nou maxim istoric a ridicat pretul gramului de aur de la 271,8570 la 272,7980 lei.

Bitcoin a fluctuat in perioada analizata intre 19.070 si 22.360 dolari, iar ether s-a miscat in culoarul 1.040 – 1.270 dolari. (R.G.)

NOTA: Analiza cuprinde perioada 4 – 8 iulie

Leave a Reply