Inaugurarea primului magazin social, din Timisoara, destinat refugiatilor de razboi din Ucraina, a avut loc, miercuri, 6 iulie, si pune la dispozitia refugiatilor, gratuit, o gama larga de produse donate de persoane fizice sau companii. De asemenea, magazinul este gandit ca un punct de intalnire pentru comunitatea de ucraineni din Timisoara. Primul magazin social destinat refugiatilor din Ucraina a avut loc, in 26 martie, la Suceava, si a styarnit un interes deosebit in randul persoanelor care au fugit din calea razboiului din tara vecina.
Magazinul a fost lansat de Asociatia INTERSECT, in parteneriat cu Directia de Asistenta Sociala a Primariei Timisoara, cu suport financiar din partea Fundatiei Comunitare Timisoara, prin intermediul OFXAM. Va reamintim ca, odata cu inceperea razboiului din Ucraina, la initiativa primarului Dominic Fritz si a Primariei Municipiului Timisoara, a fost lansat proiectul Timisoara pentru Ucraina, la care s-au alaturat aproximativ 30 de institutii, organizatii nonguvernamentale si companii din oras.
Magazinul social lansat in cursul zilei de miercuri, 6 iulie, face parte dintr-o serie mai ampla de proiecte care ajuta ucrainenii ramasi in Timisoara sa se integreze in viata orasului.
„Deschiderea acestui magazin reprezinta un prim pas pe care Asociatia INTERSECT, impreuna cu partenerii ei, il face pentru reducerea risipei alimentare si facilitarea accesului la hrana al persoanelor aflate in dificultate. Ne dorim ca in aceasta perioada in care vecinii nostri ucraineni au fost nevoiti sa isi paraseasca tara din cauza razboiului, sa stie ca au la dispozitie, in magazinul social, alimentele si produsele de uz casnic de care au nevoie”, a declarat Mihaela Vetan, presedinte INTERSECT.
Produsele sunt oferite gratuit celor care au nevoie, pe baza unei adeverinte emisa de Directia de Asistenta Sociala a Primariei Timisoara, explica reprezentantul directiei, Angela Ciupa Rad: ”Majoritatea dintre ucrainenii ajunsi in oras trec mai intai la Centru de Suport Timisoara pentru Ucraina, organizat la initiativa Primariei Municipiului Timisoara si coordonat de noi, pentru a fi luati in evidenta si ajutati sa ajunga la locuintele puse la dispozitie atat de autoritati, cat si de persoane fizice si juridice. Procedura de inregistrare este simpla si dureaza doar cateva minute, apoi beneficiarii primesc o adeverinta cu ajutorul careia pot beneficia de serviciile din comunitate.”
Programul magazinului este de luni pana joi, intre orele 12 si 20. Cei care vor sa doneze bunuri sunt rugati sa urmareasca anunturile facute de asociatia INTERSECT, pentru a se asigura ca acestea sunt cu adevarat necesare, deoarece spatiul nu permite o depozitare excesiva de obiecte. Se doreste deschiderea unor astfel de magazine sociale destinate si altor categorii vulnerabile din comunitatea orasului.
Cu ocazia lansarii magazinului social, au fost prezentate si o parte dintre activitatile in care Asociatia INTERSECT va fi implicata, in urmatoarele luni.
Este vorba despre organizarea a trei excursii, pentru minim 75 de copii si adulti, in care acestia sa interactioneze si sa petreaca timp de calitate impreuna, in timp ce se bucura de diferite activitati culturale si educative. Primele doua excursii sunt deja programate. Una va avea loc in data de 7 iulie 2022, la Murani, unde, pe langa vizitarea domeniilor de la Murani, va avea loc si un atelier de circ modern cu Scoala de Circ. A doua excursie se va desfasura in 30 iulie, la Margina, unde va fi organizata o plimbare cu caruta, o vizita la muzeu, dar si un pranz pregatit din produse locale.
De asemenea, in urmatoarele luni, Asociatia INTERSECT va organiza trei evenimente gastronomice, prin care propune comunitatii locale preparate realizate dupa retete traditionale din Ucraina.
Intregul program social se realizeaza cu sprijinul a patru ucraineni, angajati de catre Asociatia INTERSECT in cadrul magazinului.
Despre asociatia INTERSECT
Asociatia INTERSECT este o intreprindere sociala infiintata in martie 2021, la Timisoara. Obiectivul organizatiei este de a contribui la reducerea risipei alimentare si dezvoltarea unor mecanisme comunitare de construire a solidaritatii sociale. Asociatia este implicata in programe educationale, campanii de constientizare si programe sociale dezvoltate pentru a veni in sprijinul persoanelor defavorizate. Organizatia este inregistrata ca receptor de alimente cu termen scurt de valabilitate, pe baza Legii de reducere a risipei alimentare.
INTERSECT doreste deschiderea in Timisoara a unui magazin de reducere a risipei alimentare, care sa faciliteze accesul la hrana pentru persoane in dificultate, iar programul social lansat este unul dintre pasii facuti in acest sens, in speranta extinderii lui si catre alte persoane aflate in dificultate.
Mai multe informatii despre programele in care Asociatia INTERSECT este implicata puteti gasi aici: https://intersect.org.ro/ .
(I.P.)