Procurorii Parchetului European (EPPO), organism condus de fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, efectueaza, astazi, perchezitii de amploare in Timis, intr-un dosar de fraudare a fondurilor europene. In cadrul anchetei sunt realizate 160 de perchezitii domiciliare, fiind vizat un grup infractional organizat activ in Romania si Austria.
Perchezitiile sunt realizate inclusiv la locuintele unor functionari publici si la sediile unor institutii publice, urmand sa fie duse la audieri 30 de persoane.
Potrivit EPPO, prejudiciul in acest caz este de peste 5 milioane de euro.
„Din 2017, un grup infractional organizat a infiintat peste 150 de firme fictive si le-a folosit pentru a obtine in mod fraudulos finantare europeana si nationala. Aceste companii au solicitat finantare publica pentru achizitionarea de echipamente sau bunuri pentru operatiunile de zi cu zi, pe baza unor documente inexacte, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru achizitionarea de mijloace fixe, echipamente sau bunuri.
In majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile enumerate ca achizitionate in cadrul proiectelor nu au fost efectiv achizitionate, aceleasi echipamente sau bunuri fiind folosite in mai multe proiecte”, a transmis EPPO.
Potrivit Parchetului European, sumele obtinute din fonduri europene si de la bugetul national erau retrase de la bancomat de catre persoane din anturajul membrilor grupului organizat.
„Ulterior, sumele au fost folosite pentru achizitionarea de bunuri sau servicii pe numele altor persoane fizice sau juridice pentru a ascunde provenienta ilicita”, a mai transmis Parchetul European, care a lucrat in acest caz cu politisti din Structura de Sprijin EPPO din Romania, politisti din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara si politistilor din cadrul DGA Cluj si Timisoara.
Reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest) din Timisoara, au precizat ca activitatea institutiei este cat se poate de corecta si ca verificarile procurorilor vizeaza sase firme care au aplicat pentru obtinerea de finantari europene, nu activitatea proprie a agentiei.
„Scopul acestei vizite a fost acela de a identifica si obtine documente privind finantarea din fonduri europene a sase societati comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investitii 2.1A-Microintreprinderi, care, din cate se pare, au legatura intre ele.
Dintre acestea cinci proiecte sunt in implementare, iar unul a fost respins. Mentionam faptul ca vizita reprezentantilor Parchetului European nu a vizat si nu vizeaza activitatea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest, si nici a persoanelor angajate in cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finantari, documente care sunt doar in posesia ADR Vest. In acest sens, angajatii ADR Vest au pus la dispozitia reprezentantilor Parchetului European toate documentele care au fost solicitate”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest. (V.E.)