Muzeul National de Arta Timisoara va prezenta, miercuri, 29 iunie 2022, in cadrul proiectul Open View, lucrare „Accident (Lectia de anatomie)” a artistului Aurel Vlad, continuand astfel dialogul pe care il purtam cu colectionarii carora le dedicam acest proiect.
MNArT Open View este o oportunitate de accesa spatiul privat al acestor colectionari, iar prin intermediul Galeriei Mercy punem la dispozitia publicului importante opere de arta. Lucrare „Accident (Lectia de anatomie)” provine din colectia domnului Andrei Herczeg, un important sustinator al artelor si initiator al unor proiecte culturale, precum taberele de pictura organizate la Garana, in resedinta sa, unde artisti plastici locali si internationali animeaza atmosfera locului.
„O zi normala in capitala. Multimea de oameni grabita sa ajunga la job creeaza atmosfera unui furnicar. Plimbandu-ne pe bulevard, ne indreptam privirea spre o statie de autobuz. Se aude un tipat! Oamenii se aduna in jurul barbatului lesinat, devenind martori ai unui spectacol public morbid, asemanator disectiilor cadavrelor din Amsterdamul secolului al XVII-lea”.
Aurel Vlad, artist si academician, capteaza acest moment, incremenit in timp, sub forma operei de arta numita „Accident (Lectia de anatomie)”, in onoarea lui Rembrandt, care a imortalizat un alt eveniment in lucrarea sa „Lectia de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”.
In trecut disectiile cu rol educativ erau transformate in adevarate spectacole la care putea participa membrii ai intelectualitatii. Astfel, putem vedea conexiunea dintre aceast tip de reprezentatie si evenimentul din Bucuresti. Sculptura aceasta, pe care o expunem in cadrul proiectului MNArT Open View este un ecou al capodoperei maestrului olandez, adaptata stilului figurativ mai „rugged” cu influente vernaculare si o nota ironica, care reflecta sensibilitatea artistica romaneasca.
Aurel Vlad are un loc special in comunitatea artistica romaneasca, fiind recunoscut la nivel international. Absolvent al Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu “, artistul isi incepe cariera artistica la finalul anilor ’80. Multidisciplinar, realizeaza opere de gravura si grafica, dar sculpturile se evidentiaza printre creatiile sale. Conform artistului posibilitatile sunt nelimitate, insa opera este personala si reflecta caracterul creatorului.
Prin creatia sa, artistul doreste sa relateze un adevar al vietii. Inspiratia poate veni in orice moment, analizand fragmente de tabla „veche, ruginita, plumbuita, zincata, vopsita, rupta de pe acoperisuri”. Din aceste bucati metalice, prise cu cositor sunt plamadite personaje unghiulare, recompuse, care pastreaza spiritul materiei din care provin. In pofida caracterului utilitar al materialului din care sunt realizate sculpturile artistului, el se muleaza conceptului artistului. (I.P.)