Peste 600 de persoane au participat la cea de-a VI-a editie a singurului festival de arta din Europa de Est dedicat refugiatilor, organizat de Grupul de Initiative Sociale LOGS si finantat de Primaria Municipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte. Timisoara Refugee Art Festival i-a facut pe refugiati sa regaseasca un acasa si, in acelasi timp, a creat contextul pentru constientizare si empatie in randul comunitatii din Timisoara.
„Lucrand cu refugiatii ai impresia, adesea, ca ajungi la esenta fiintei umane si a vietii in comunitati. Solidaritatea fata de refugiati e un exercitiu de empatie si relationare autentica pe care il facem si pentru noi insine, nu doar pentru ei.
E un antrenament pentru un muschi al democratiei extrem de important, cel al increderii in semenii nostri si al mobilizarii pentru binele comun. O data pe an, Timisoara Refugee Art Festival ne ofera cadrul si instrumentele pentru a ne regasi pe noi insine oglindindu-ne in celalalt, cu blandete si curaj.” (Anabella Costache, coordonatoare proiectului Better Together, asociatia LOGS)
Multe dintre activitatile din program au pornit de la drama recenta a refugiatilor ucraineni, exprimata prin diverse mijloace artistice, insa povestile lor rezoneaza cu cele ale celor 81 de milioane de oameni stramutate fortat in lumea intreaga.
“Desi poate parea distractiv sa facem un festival, obiectivul nostru este unul cat se poate de serios: sa contribuim prin interactiuni pozitive si prin crearea unui climat de incredere si siguranta, la schimburi autentice intre refugiati si comunitatea locala. Timisoara Refugee Art Festival a atins o anumita maturitate cu editia din acest an, iar faptul ca ne-am adunat din nou impreuna, romani, ucraineni, sirieni, afgani, somalezi, indieni si oameni din alte tari, arata ca suntem mai orientati spre a gasi ceea ce ne apropie decat ceea ce ne separa.” (Flavius Ilioni-Loga, presedinte asociatia LOGS)
De altfel, implicarea in organizarea festivalului a venit din ambele parti. Mai multi mai multi membri ai comunitatii timisorene au dat o mana de ajutor voluntar in organizarea festivalului, in timp ce refugiatii ucraineni au contribuit la organizarea picnicului intercultural cu pregatirea unor bucate traditionale si au donat lucruri esentiale, luate in graba de acasa in aceasta calatorie neplanificata, pentru instalatia artistei ruse Regina Damian, care vorbeste tocmai despre alegerile in fata carora este pus un refugiat in momentul plecarii.
„Am fost impresionati de reactiile refugiatilor ucraineni care ne-au marturisit, mai ales in urma picnicului intercultural de la Muzeul Satului, ca s-au simtit ca acasa. Si atelierele special dedicate lor, precum cel de colaj si cel de autoreprezentare culturala si-au atins obiectivele, participantii marturisindu-ne ca astfel de evenimente i-au transportat intr-o normalitate pe care o aveau inainte de 24 februarie.” (Flavius Ilioni-Loga, presedinte asociatia LOGS)
Comunitatea a aratat mult interes fata de arta refugiatilor. Peste 150 de persoane au participat la concertul artistei ucrainene Vanessa din Odessa si au fredonat, impreuna cu Beck Corlan si prietenii sai, cantece despre unitate si solidaritate. De un mare succes s-a bucurat expozitia Ukraïna.pic, care prezinta afise ale ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric, si care mai este expusa in Piata Unirii pana in 27 iunie. Deoarece mai multi parteneri culturali si-au manifestat interesul fata de aceasta si pentru ca organizatorii isi doresc ca mesajul ilustratorilor ucraineni sa ajunga la cat mai multi oameni, acestia iau in calcul un parcurs national al expozitiei.
Timisoara Refugee Art Festival s-a incheiat in 20 iunie, cand este marcata Ziua Mondiala a Refugiatului, insa programele asociatiei LOGS de sprijin al refugiatilor si de educatie in randul societatii civile continua.
Programul Better Together, din care a facut parte editia a sasea a festivalului TRAF, va cuprinde, printre altele, si o serie de sezatori urbane si de workshopuri, menite sa contribuie la o mai buna constientizare in randul publicului din Romania despre ceea ce inseamna migratia fortata. (I.P.)