Filmul premiat la Cannes in care joaca actrita timisoreana Mara Bugarin, cap de afis al Festivalului Ceau, Cinema! de la Timisoara

 

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua editie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timisoara, care se va desfasura in perioada 14-17 iulie. Proiectia va avea loc in prezenta regizorului Alexandru Belc si a tinerei actrite Mara Bugarin, originara din Timisoara.


Filmul spune povestea a doi liceeni care se iubesc si scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Libera, in timp ce Tiriac si Nastase joaca Finala Cupei Davis la tenis impotriva Americii in 1972. Cand baiatul primeste aprobarea sa plece definitiv din tara, impreuna cu familia, cei doi tineri stiu ca trebuie sa se desparta, dar nu se asteptau ca ultimele zile impreuna sa devina hotaratoare pentru intreaga lor viata.

“Metronom” este capul de afis al sectiunii traditionale “Filme de gradina”, care cuprinde patru lungmetraje deopotriva politice si de public, proiectate la Gradina de Vara “Capitol” din centrul Timisoarei.

Din competitia editiei din acest an a Festivalului de la Berlin, Ceau, Cinema! va aduce in premiera in Romania comedia “Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush” (2022), a cunoscutului regizor german Andreas Dresen. Proiectia este sustinuta de Centrul Cultural German din Timisoara.

Castigator al unui Urs de Argint pentru scenariu, filmul urmareste o femeie din Bremen, jucata de Meltem Kaptan (premiata de asemenea pentru rolul sau), care se lupta cu disperare pentru a obtine eliberarea fiului sau, trimis la inchisoarea Guantánamo fara o decizie a justitiei dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Pericolele retelelor de socializare, reflectate prin povestea unei tinere instructoare de fitness, celebra in mediul online, este subiectul explozivei co-productii polono-suedeze “Sudoare” (“Sweat”, 2020), in regia lui Magnus von Horn. Filmul a facut parte din selectia din 2020 a Festivalului de la Cannes si este proiectat la Timisoara cu sprijinul Institutului Polonez din Bucuresti.

Din program face parte si comedia neagra franceza “Portocale sangerii” (“Oranges sanguines”, 2021), de Jean-Christophe Meurisse, care a avut premiera mondiala la Festivalul de la Cannes in 2021. Proiectia este sustinuta de Institutul Francez din Timisoara.

Film incisiv despre cateva din obsesiile vremurilor pe care le traim, “Portocale sangerii” urmareste mai multe povesti. Un cuplu de pensionari coplesit de datorii incearca sa castige un concurs de dans. Ministrul economiei este suspectat de evaziune fiscala. O adolescenta se intalneste cu un maniac sexual. Un tanar avocat incearca sa urce pe scara sociala. Insa invingatorii nu sunt neaparat cei la care ne asteptam.

Mai multe detalii despre festival se gasesc pe site-ul www.ceaucinema.ro, precum si pe paginile de Facebook si Instagram.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociatia Pelicula Culturala si Asociatia Marele Ecran.

Finantat de Municipiul Timisoara, prin Centrul de Proiecte.

Proiect finantat de Consiliul Judetean Timis prin intermediul Programului de finantare nerambursabila TimCultura 2022.

Parteneri culturali principali: Centrul Cultural German din Timisoara, Institutul Polonez Bucuresti, Forumul Cultural Austriac Bucuresti, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti, Institutul Francez din Timisoara, Centrul Ceh Bucuresti. (I.P.)

 

 

Leave a Reply