Un proiect de hotarare, care va fi supus aprobarii Consiliului Local al Municipiul Timisoara, vizeaza majorarea valorii investitiei „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timisoara in vederea conformarii la normele de protectia mediului privind emisiile poluante in aer si pentru cresterea eficientei in alimentarea cu caldura urbana – Etapa II”.
Valoarea totala majorata a investitiei este de 160.280.811,28 lei (TVA inclus), ceea ce inseamna o crestere cu 11.789.382,45 fata de contractul initial. Cea mai mare parte a investitiei este realizata cu fonduri europene, la care se adauga fonduri din bugetul national (Fonduri UE – 85%, Buget de stat – 13%, Buget local – 2%) Diferenta care revine Municipiului Timisoara este de 198.140,89 lei si reprezinta partea de co-finantare din bugetul local, plus 1.882.338,37 lei – cheltuieli neeligibile.
Obiectivul general al proiectului este reducerea impactului negativ asupra mediului si diminuarea efectelor schimbarilor climatice cauzate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termica in scopul imbunatatirii starii de sanatate a populatiei in Timisoara si asigurarii conformarii cu obligatiile de mediu stabilite prin Tratatul de Aderare.
Obiectivul specific al proiectului consta in reabilitarea unor tronsoane din reteaua primara si din cea secundara de distributie a energiei termice pentru incalzire si apa calda de consum.
Retelele supuse reabilitarii sunt legate de 25 de puncte termice, iar la finalul lucrarilor va creste eficienta energetica a sistemului, se va reduce consumul de combustibil in sursa/CET, se vor reduce emisiile de poluanti, vor scadea pierderile din retea, fiind inlocuite conductele vechi si uzate, care genereaza pierderi, cu un sistem legat preizolat.
Se realizeaza si un sistem de monitorizare a starii izolatiei conductelor, deoarece lipsa acestui sistem nu permite depistarea rapida a spargerilor si eliminarea acestora operativ, ceea ce face ca pana la depistarea neetanseitatilor pierderile de fluid si caldura sa fie mari.
In urma realizarii investitiei, se vor reabilita 9 kilometri de retele primare si 20 de kilometri de retele secundare, in total lungimea traseului reabilitat fiind de 29 de kilometri.
Stadiul actual al lucrarilor:
- Contractul de proiectare si executie lucrari de reabilitare a 9,067 km traseu de retea termica primara este la stadiul fizic de realizare de 47%. Executant: Asocierea Energomontaj S.A. – lider, Elsaco Electronic SRL si Constructii Erbasu S.A.
Contractul de proiectare si executie lucrari de reabilitare a 20,095 km traseu de retea termica secundara este realizat in proportie de 80,31%. Executant: Asocierea Elsaco Electronic SRL- lider, Energomontaj S.A. si Constructii Erbasu S.A.
Termenul de finalizare este decembrie 2023.
Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020.
Primaria Municipiului Timisoara intentioneaza sa intocmesca documentatia pentru etapa a III de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, pentru care va accesa finantare externa, tot pentru reabilitari de retele.
Proiectul de hotarare este disponibil integral la: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=2B269F173B9E0B30C2258859003FA9B1
(Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)