Proiect de lege controversat! Infractorii condamnati definitiv la inchisoare, obligati sa se predea autoritatilor in termen de 7 zile, altfel vor fi acuzati de evadare

Persoanele condamnate definitiv la inchisoare si care nu se predau autoritatilor in termen de 7 zile vor fi acuzate de evadare, urmand ca pedeapsa pentru aceasta infractiune sa se adauge la pedeapsa initiala, potrivit unui proiect de lege lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei.


Astfel, „fapta persoanei condamnate definitiv la pedeapsa detentiunii pe viata sau la pedeapsa inchisorii de a nu se preda organului de politie in termen de 7 zile de la data ramanerii definitive a respectivei hotarari de condamnare” va fi asimilata evadarii.

Pentru a reglementa si situatia persoanelor condamnate definitiv la o pedeapsa privativa de libertate anterior intrarii in vigoare a acestui proiect si care se sustrag de la executarea pedepsei, proiectul prevede, sub sanctiunea unei pedepse similare celei prevazute de dispozitiile Codului penal referitoare la evadare, un termen de 7 zile de la data intrarii in vigoare a legii in care aceste persoane se pot preda organului de politie.

Totodata, se reglementeaza obligatia pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne mentionate expres de a sesiza organele de urmarire penala competente sa efectueze urmarirea penala cu privire la infractiunile prevazute de proiect.

Ministerul Justitiei afirma ca a initiat acest proiect in fata unui „fenomen criminologic care capata amploare si submineaza increderea in aplicarea legii si in Justitie”, respectiv practica unor condamnati de a fugi din tara inainte de a fi arestati. Cazuri recente si celebre sunt cele ale Elenei Udrea (care a fost retinuta in Bulgaria) si Sorin Oprescu (Grecia).

Ministerul pune acest fenomen pe seama unui cumul de cauze probabile: resurse financiare considerabile ale unora dintre condamnati, sentimentul impunitatii si mentalitate bazata pe lipsa de respect fata de lege si Justitie.

Ministerul Justitiei argumenteaza ca aceasta crestere a numarului de condamnati care se sustrag pedepsei poate avea importante consecinte nefaste:

  • declansarea si desfasurarea procedurilor de dare in urmarire, extradare si predare determina aglomerarea activitatii organelor de aplicare a legii, mobilizand importante resurse umane, logistice si financiare;

  • subminarea increderii in aplicarea legii si in Justitie; aplicarea unor pedepse definitive privative de libertate care, in unele cazuri, nu sunt executate din cauza sustragerii celor condamnati de la executare, afecteaza functia de exemplaritate a pedepsei si scade increderea populatiei in actul de justitie si respectul fata de lege, toate acestea reprezentand un factor de risc de amplificare a fenomenului infractional;

  • sustragerea de la executarea pedepsei reprezinta si o sfidare a autoritatii statului de a aplica legea si a infaptui Justitia prin instantele de judecata.

Prezentul proiect de lege isi propune sa descurajeze fenomenul criminologic descris mai sus si sa sanctioneze faptele prin care un condamnat penal se sustrage cu buna stiinta executarii pedepsei penale.

Proiectul de Lege este supus dezbaterii publice pentru un termen de 10 zile calendaristice si ulterior avizarii interministeriale din partea institutiilor implicate in aplicarea viitoarei legi, daca proiectul va fi adoptat, respectiv Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul nu intra in categoria celor pentru care este necesar avizul Consiliului Superior al Magistraturii, insa Ministerul Justitiei a instiintat aceasta institutie cu privire la elaborarea proiectului de lege si va solicita Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere. De asemenea, Ministerul Justitiei va solicita un punct de vedere si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. (I.P.)

Leave a Reply