Premierul Nicolae Ciuca (PNL) ocupa primul loc in topul vizibilitatii, si in luna aprilie, fiind urmat, la mare distanta, de ministrul Sanatatii Alexandru Rafila, de la PSD, care isi pastreaza si el pozitia din luna precedenta.
Discutiile pe tema razboiului din Ucraina il propulseaza pe ministrul de Externe Bogdan Aurescu pe locul al treilea, de pe locul 5 luna trecuta, urmat de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, care urca si el doua pozitii. Ministrii Afacerilor Interne si Muncii urca mai multe pozitii, conform Barometrului vizibilitatii ministrilor, o analiza realizata de News.ro si de Agentia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizarii presei scrise si online.
Prim-ministrul Nicolae Ciuca are 25.051 de mentiuni in presa scrisa si online, in contextul Congresului PNL in urma caruia a fost ales la conducerea formatiunii, al declaratiilor pe tema pachetului ”Sprijin pentru Romania”, precum si al discutiilor referitoare la vizita sa in Ucraina.
Pe pozitia a doua in top, cu peste 4.000 de mentiuni, mai putine decit in luna precedenta, este ministrul PSD al Sanatatii Alexandru Rafila. cu o mai mare vizibilitate in zilele in care a facut declaratii pe tema intentiei de a transfera SMURD la Ministerul Sanatatii si a achizitiilor de vaccinuri anti-COVID.
Tot cu peste 4.000 de mentiuni, ministrul de Externe Bogdan Aurescu urca pe locul al treilea, de pe locul 5 in martie, prezenta semnificativa in presa scrisa si online fiind data de declararea ca personae non gratae a 10 reprezentanti ai Ambasadei Federatiei Ruse in Romania, participarea la Conferinta internationala de sprijin pentru Republica Moldova concretizata in 659,5 milioane euro imprumuturi, sprijin bugetar si asistenta financiara, dar si de vizita sa la Kiev, precum si de vizita omologului sau ucrainean la Bucuresti.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, urca de pe locul 6 pe locul 4, salt datorat zilelor in care a facut declaratii referitoare la situatia TAROM, a CFR, modernizarea Aeroportului ”Mihail Kogalniceanu” si la construirea celor 4 Tronsoane ale Autostrazii Buzau-Focsani.
Urmatorul in top este ministrul Apararii Vasile Dincu, care coboara o pozitie fata de luna precedenta, cele mai multe mentiuni avand legatura cu conflictul din Ucraina – eventuale livrari de armament, situatia din Transnistria, evolutia conflictului.
Pe locul 5, cu 2.720 de mentiuni, urca ministrul Muncii, Marius Budai, aflat pe locul 10 in martie. Cele mai multe mentiuni referitoare la ministrul Muncii au fost legate de prezenta acestuia la un protest al sindicalistilor intr-un tricou negru, pe care avea taiat cu o dunga rosie mesajul 9,4%, aluzie la intentia sa de a renegocia procentul alocat pensiilor asumat in PNRR, dar si de declaratii referitoare la noua lege a pensiilor, la voucherele de 50 de euro pentru persoanele cu venituri mici si la aprobarea Strategiei nationale privind drepturile persoanelor cu dizabilitati „O Romanie echitabila 2022-2027”.
Ministrul de Interne Lucian Bode urca si el de pe locul 11 pe locul 6, cu cele mai multe mentiuni in contextul declaratiilor facute la evenimente de partid, odata cu desemnarea sa secretar general interimar al PNL, dar si cu ocazia Congresului extraordinar al PNL. El a mai facut declaratii pe tema taxelor si impozitelor si a demersurilor privind aducerea in tara a Elenei Udrea.
Fostul ministru al Fondurilor Europene Dan Valceanu, care a demisionat in 6 aprilie, ii urmeaza lui Bode, vizibilitatea sa fiind data tocmai de declaratiile referitoare la plecarea din functie..
Ministrul Energiei Virgil Popescu ajunge de pe locul 3 in martie pe locul 8 in aprilie, prezenta sa in presa scrisa si online fiind mai semnificativa in zilele in care s-a intalnit cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a facut declaratii pe tema independentei energetice a Romaniei, precum si pe tema legii offshore.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, urca de pe locul 12 in luna martie pe locul 9, cu peste 2000 de mentiuni, cele mai multe avand legatura cu publicarea ordinului privind alocarea de numere de inmatriculare verzi dedicate masinilor nepoluante, dezbaterea motiunii simple initiate de USR impotriva sa si adoptarea OUG privind pedepsirea celor care incendiaza deseuri.
Ministrul Finantelor Adrian Caciu coboara o pozitie, pe locul 10, varfuri de vizibilitate fiind inregistrate odata cu declaratiile referitoare la acordarea unui ajutor de stat pentru investitii de peste 1 milion de euro, in 92 de domenii de activitate, la inflatie, la sumele provenite din fonduri europene, estimari referitoare la cresterea economica, incasari la buget.
Pe urmatorul loc in top este ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, a carui vizibilitate este data de afirmatii privind facilitati pentru angajatii din agricultura si din industria alimentara, dar si in care a dat din nou asigurari ca in Romania nu va fi criza alimentara. De asemenea, vizibilitatea sa a fost data si de mai multe anunturi facute in contextul pregatirilor pentru Paste, cu privire la cresterea preturilor si la specula. Lui Chesnoiu i-a adus vizibilitate si solutia sa pentru evitarea risipei alimentare: ”Inainte sa fac cumparaturile, mananc. Cand mergi la cumparaturi si ti-e foame, ai cumpara jumatate de magazin”.
Pe urmatoarele pozitii, avand intre 1.865 si 1.115 mentiuni, se afla ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu, vicepremierul Kelemen Hunor, precum si ministrii Dezvoltarii – Cseke Attila, Familiei – Gabriela Firea, Economiei – Florin Spataru si Antreprenoriatului si Turismului – Constantin Daniel Cadariu.
Pe ultimele locuri, cu sub 1.000 de mentiuni, sunt, in ordine, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene – Marcel Bolos, ministrul Culturii – Lucian Romascanu, ministrul Sportului – Eduard Novak, ministrul Justitiei – Catalin Predoiu, si ministrul Digitalizarii – Sebastian Burduja, care si-a preluat de putin timp mandatul… (Mara Ion)