Viceprimarul Timisoarei Ruben Latcau (USR) afirma, intr-un interviu pentru banatulazi.ro, ca Primaria Timisoara nu mai poate sa se lase sechestrata, santajata de o structura a unei societati care nu se stie, de fapt, cui raspunde si a sustinut ca „Primaria Timisoara a fost santajata ca sa-i incaseze pensia interlopii din politica”. Ruben Latcau acuza existenta unor retele care au facilitat un adevarat „jaf” in Timisoara si care beneficiaza de „protectie”.
„Primaria Timisoara, de fapt orasul asta, a avut si inca mai are cateva tumori sau cangrene pe care le-a carat dupa el ani si ani si care i-au secatuit energia la modul cel mai practic. Ca vorbim de Colterm, ca vorbim de unele angajari care s-au facut cum s-au facut aici, in primarie. Ca vorbim de transportul public sau de alte societati, care au fost intr-o zona destul de bizara.
Am reusit in anumite situatii sa schimbam directori. Ca vorbim de directori, care erau in functie din 1988 (ca domnul Dragila, la Horticultura) sau consilii de administratie, sau ca vorbim de interlopii pe care administratia liberala i-a pus la piete sau de alte societati de genul asta, nu peste tot un astfel de proces de reforma este usor. Este clar ca, in cazul Colterm-ului, nimeni nu se bucura si niciun politician nu-si poate dori sa aiba o iarna dificila, cu probleme de furnizarea caldurii”, a afirmat Ruben Latcau.
„Primaria Timisoara nu mai poate sa se lase sechestrata, santajata de o structura a unei societati din subordine. Care nu mai stim de fapt cui raspunde si pentru cine lucreaza. De-a lungul ultimilor ani, Primaria Timisoara a fost practic santajata sau tinuta in geam ca sa-i incaseze <pensia> interlopii din politica!”, a sustinut viceprimarul USR.
El a declarat ca multe dintre proiectele lansate de fostul primar Nicolae Robu (PNL) nu s-au realizat „si din cauza faptului ca, in realitate, banii mergeau in acea groapa”.
„Am avut datorii stranse din 1 ianuarie 2020 pana la sfarsitul lui aprilie 2022. Primaria Timisoara a livrat catre Colterm peste 250 de milioane de lei. Este o suma uriasa. (…) Ganditi-va ca din banii astia am putea construi cinci scoli noi in intregime, de la zero”, a adaugat Ruben Latcau.
Viceprimarul Timisoarei a acuzat existenta unor retele care au facilitat un adevarat „jaf” in Timisoara si care beneficiaza de „protectie”.
„Dovada existentei acestor grupuri este doar o privire in trecut. Timisoara este un oras care se afla intr-o situatie unica in tara. Un oras care a pierdut mii de case de patrimoniu in buricul targului, prin tot felul de afaceri dubioase facute de niste clanuri de romi. Afaceri pentru care e destul de clar ca a fost o sincronizare de functionari publici, politicieni, notari, avocati, procurori, oameni din sfera justitiei. Aceste retele care au facilitat acest jaf istoric al patrimoniului Timisoarei, pe de o parte, au facilitat si alte scurgeri de patrimoniu industrial, fabrici si uzine in tot felul de alte zone, nu au disparut.
Am vazut in Timisoara, in ultimii 10 ani, o ancheta care sa scoata la iveala o astfel de structura? Care sa destructureze o astfel de retea? Credem ca oamenii acestia, care au facut lucrurile astea de-a lungul timpului, in istoria locala, au disparut? Ca s-au retras la pensie si au plecat undeva, intr-o tara exotica? Nu! Ei sunt aici si au afaceri in continuare. Si in, mod evident, aceasta decuplare de la banii publici, pe care administratia Fritz o practica in mod consecvent impotriva atator interese oculte, e un lucru care naste de fapt foarte multa antipatie in zona asta. Si vedem inclusiv consilieri locali ale caror interese le cunoastem de ani buni.
Domnul Toanca este o legenda urbana pentru traficul de influenta pe care-l practica, de la autorizatii de urbanism pana la orice fel de alte tipuri de autorizatii. Nu cred ca este persoana in Timisoara, care si-a autorizat vreodata o cladire, alta decat unifamiliala, sau care a avut de-a face cu zona de avizare, mai ales pe partea de urbanism, care sa nu fi auzit de dansul. E clar ca aceasta demufare de la aceste culoare ascunse, care existau in Primaria Timisoara, la Urbanism, special pentru construirea unor blocuri intre case, beneficiind de autorizatii cel putin dubioase, a produs multa agitatie.
E clar ca aceste culoare, aceste retele nu mai exista acum. Banii acestia nu mai curg. Si exista o rezistenta sistemica a acestor oameni care practic sunt decuplati de la banul public. Pana la urma de asta vorbim, de banul public.
Anul trecut, in luna mai, Primaria Timisoara, impreuna cu Colterm, a facut o plangere penala cu 11 capete de acuzare. Si am sa dau un singur exemplu, cel mai clar si cel mai usor de inteles. Colterm a facut o licitatie pentru o achizitie de carbune de la o firma de la care nu mai cumparase niciodata carbune. Firma care nu avea acest comert cu carbune in specific si in activitate. Firma, care nu avea o istorie indelungata in zona cu pricina, a obtinut acel contract.
Colterm nu-si platea datoriile catre terti, dar, in schimb, a platit un avans de un milion de lei firmei si, la foarte scurta vreme, acea firma a intrat in faliment. Banii nu au mai aparut niciodata. Si exista anumite legaturi de rudenie intre persoanele care au administrat respectiva firma si cele care au facut plata din Colterm. Iar noi am facut o plangere penala. Din pacate, nu stim ce s-a mai intamplat cu ea pentru ca a trecut un an si jumatate si nu am vazut nicio urmare. Nimeni nu a venit sa intrebe primaria sau sa solicite documente. Nimeni nu a venit sa faca ceva.
Practic, acest dosar, precum alte dosare legendare ca, de pilda, cele despre cladirile de patrimoniu preluate de romi, sau dosarul vizand poarta de metal din Calea Lugojului, sau blocurile cu fonduri europene, toate aceste au fost puse la pastrare nu stim unde si din ce motive.
Mai am un exemplu foarte simplu. Acea descindere pe care a facut-o primarul Fritz la Resurse Umane, unde, luand la mana dosare de angajare din trecut, a descoperit zeci de lucrari scrise de aceeasi persoana, acelasi scris. Si investigand si alte lucruri ne-am dat seama cine este acea persoana din primarie. Am facut o plangere penala cat se poate de clara, cu dovezi explicite. Iar de atunci au trecut sase luni de zile. Si, din nou, intr-o situatie destul de clara si de explicita nu avem niciun raspuns. Nu a venit nimeni la primarie sa solicite documente in acest sens. E clar ca oamenii acestia sunt protejati, intr-un fel anume.
Sunt unele lucruri care nasc semne de intrebare. Pentru ca, pe de o parte, exista aceste plangeri care se fac, au in spate documente clare, evidente, probe, plangeri care, cumva, raman fara raspuns si raman suspendate. Si, pe de alta parte, vedem anumite povesti in presa sau intr-o zona mai sulfuroasa a societatii. Il vedem pe domnul Toanca facand anumite declaratii la o televiziune locala in care spune ca nu vrea sa fie Mafalda, dar sigur va veni saptamana viitoare politia la Primaria Timisoara ca sa ridice documente… Si, in mod surprinzator, chiar a venit!” (I.P.)
Citeste interviul integral pe banatulazi.ro.
Sursa foto: pressalert.ro