Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat organizeaza, sambata, 21.05.2022, ora 14, ceremonia depunerii juramantului de catre cea de-a XIV-a promotie de arbitri. Evenimentul este gazduit de Muzeul Scriitorilor Damboviteni, situat in Targoviste, str. Justitiei nr. 7, judetul Dambovita. Dupa cum ne-a transmis Rodica Vlaicu, presedinta Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat, la eveniment vor participa, in calitate de invitati, factori de decizie locali, specialisti din domeniul juridic, exponenti ai unor confederatii patronale si sindicale, arbitrii Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat si membrii familiilor arbitrilor care vor depune juramantul.
Despre profesia de arbitru
Primirea in profesia de arbitru, in cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat, se face pe baza de examen, potrivit regulamentului de functionare a institutiei (postat pe siteul https://www.tribunal-arbitraj.ro/examene). Examenul are doua componente: teorie si practica, cea de-a doua presupunand o parte aplicativa. Noii arbitri parcurg un program de pregatire de specialitate de 120 de ore, in cadrul caruia sunt implicati in solutionarea unor spete, sub indrumarea formatorilor.
Pentru a fi inscrisi pe Tabloul Arbitrilor Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat arbitrii trebuie sa depuna in cadru solemn JURAMANTUL DE ARBITRU. Pana la acesta ora Tribunalul Permanent de arbitraj Institutionalizat a avut 14 promotii de arbitri (totalizand 364 de arbitri), ceremoniile de depunere a Juramantului de Arbitru fiind organizate in locatii cu rezonanta istorica sau culturala cum ar fi: Esplanada Catedralei Reintregirii Neamului din Alba Iulia, Monumentul Eroului Necunoscut din Parcul Carol din Bucuresti, Palatul Brancovenesc de la Potlogi, Statuia Poetului Mihai Eminescu de pe Faleza Cazinoului de la Constanta, Muzeul de Arta din Targoviste, Monumentul Eroilor de la Manastirea Dealul, Muzeul de Istorie din Targoviste.
Pot deveni arbitri in principal absolventii de studii juridice, cu conditia ca acestia sa aiba experienta in domeniu. In functie de nevoile institutiei, in cuantum de 10% pot fi primiti in profesia de arbitru si absolventi ai altor facultati care au facut performanta in diferite domenii de activitate, precum medici de renume, economisti, experti in cadastru si alte tipuri de specialisti. Pentru a deveni arbitri ai Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat candidatii trebuie sa obtina la examenul de verificare a cunostintelor de specialitate juridica cel putin nota 6.
Despre Tribunalul Permnent de Arbitraj Institutionalizat
Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat functioneaza pe langa Asociatia de Arbitraj Institutionalizat, alaturi de Institutul pentru Pregatirea Arbitrilor din Romania si Editura Thalindra.
Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat este o institutie privata, alternativa la instanta de judecata, infiintata in anul 2014 si organizata potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila. Acesta ofera servicii de solutionare pe calea arbitrajului a disputelor de natura civila, precum: litigiile intre profesionisti (fostele litigii comerciale); litigiile de munca; litigiile privitoare la dreptul proprietatii intelectuale; litigiile din domeniul asigurarilor, litigiile referitoare la protectia consumatorului; litigiile privind transferul dreptului de proprietate si constituire de drepturi reale (contracte de vanzare-cumparare, de arenda, iesiri din indiviziune, partaje succesorale, partaje intre fosti soti si lichidari de regim matrimonial, etc.); litigiile rezultate din raporturile de vecinatate; latura civila din cauzele penale.
Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat – marca inregistrata
Denumirea „Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat” si sigla tribunalului sunt inregistrate la OSIM. Cu toate ca Legea nr. 84 din 1998 confera titularului unei marci dreptul exclusiv asupra acesteia, in ultimii doi ani unele entitati de arbitraj au utilizat fara consimtamantul proprietarului marca „Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat” sau denumiri asemanatoare cu aceasta, cu scopul de a crea confuzie in perceptia publicului si de asociere a institutiilor respective cu Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat care functioneaza pe langa Asociatia de Arbitraj Institutionalizat.
Pentru a pune capat acestei situatii, pe rolul Tribunalului Bucuresti a fost inaintata o cerere de chemare in judecata prin care s-a solicitat interzicerea utilizarii de catre entitatea in cauza marca „Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat” sau a unor denumiri asemanatoare. Cererea a fost admisa, Tribunalul Bucuresti interzicand entitatilor respective sa utilizeze marca „Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat” sau denumiri asemanatoare.
Avantajele solutionarii pe calea arbitrajului a litigiilor
Avantajele pentru justitiabili:
Confidentialitate. Acest principiu opereaza atat asupra dosarului cauzei cat si asupra sedintelor de judecata. Arbitrii au obligatia sa asigure confidentialitatea arbitrajului, iar la judecata participa numai partile si/sau aparatorii lor. Participarea tertilor in cadrul procedurii arbitrale este posibila numai cu acordul scris al celor implicati in cauza si cu aprobarea tribunalului arbitral.
Celeritate. Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat solutioneaza orice litigiu, indiferent de complexitatea lui intr-un termen de cel mult 6 luni, sub sanctiunea ”caducitatii arbitrajului”, cu exceptia cazului in care partile prevad in mod expres altfel. De asemenea, termenul de pronuntare pentru tranzactii sau pentru acordurile de mediere este de maxim doua saptamani.
Cheltuieli reduse.Taxele arbitrale ale Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat sunt cu mult mai mici decat cele prevazute de O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele de timbru judiciar. Totodata, reducerea cheltuielilor opereaza si in privinta expertizelor efectuate prin intermediul partenerilor nostri.
Procedura flexibila. Avand in vedere competenta teritoriala nelimitata si faptul ca, de multe ori, problemele cotidiene ingreuneaza participarea partilor la sedintele de judecata, in procedura arbitrala prezenta partilor nu este obligatorie. Totodata, sedintele de judecata si audierea martorilor pot avea loc si in alte locuri decat la sediul tribunalului.
Posibilitatea de a opta ca judecarea litigiului sa se faca de un arbitru unic ori de mai multi arbitri, cu conditia ca numarul acestora, incluzand si supraarbitrul, sa fie impar. De asemenea, partile au posibilitatea sa desemneze arbitrii care sa le judece cauza.
Egalitate de sanse si tratament. Pe parcursul desfasurarii procedurii arbitrale, Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat asigura partilor, sub sanctiunea nulitatii hotararii arbitrale, egalitate de tratament, respectarea dreptului de aparare si a principiului contradictorialitatii. Respectul fata de parti si justa solutionare a cauzei sunt de maxima importanta.
Profesionalism. Arbitrii din cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat sunt profesionisti, care au dobandit aceasta calitate ca urmare a unui examen de admitere riguros. Acestia sunt independenti si impartiali in indeplinirea atributiilor si raspund, in conditiile legii, pentru prejudiciile provocate partilor.
Avantajele pentru statul roman
Degrevarea instantelor de judecata. Prin preluarea de catre tribunalele arbitrale a unei parti din dosarele civile scade numarul cauzelor aflate pe rolul instantelor de judecata.
Cresterea calitatii actului de justitie. Primul beneficiu al reducerii numarului de dosare este faptul ca judecatorii vor avea un numar mai mic de dosare de instrumentat si vor acorda mai multa atentie cauzelor repartizate. Totodata, se va reduce termenul de solutionare a acestora.
Scaderea numarului de sanctiuni aplicate de CEDO Romaniei. Arbitrajul este o jurisdictie cu caracter privat, statul roman nemaifiind responsabil pentru erorile si neregulile inregistrate pe parcursul instrumentarii cauzelor. (I.P.)