Stejarul secular plantat de Regele Ferdinand I in Piata Libertatii din Timisoara, taiat pentru a fi transformat intr-o opera de arta (P)

Dupa aproape 100 de ani in care a umbrit intrarea in garnizoana din Piata Libertatii, stejarul plantat de Regele Ferdinand I in 1 mai 1923, grav afectat de lucrarile de reabilitare a pietei, va fi ridicat si donat Facultatii de Arte pentru a fi transformat intr-o opera publica de arta.


Astazi, 13 mai, lucratorii Horticultura, cu sprijinul STPT, au indepartat stejarul uscat. Grav afectat de lucrarile incepute in 2012 in Piata Libertatii, in timpul carora radacinile arborelui au fost distruse, acesta nu a avut nicio sansa de a mai fi salvat. Taierea lui a devenit urgenta din motive de siguranta atat pentru vizitatorii pietei, cat si pentru cladirea istorica din apropiere. 

Trunchiul stejarului sadit de Regele Ferdinand I va fi donat Facultatii de Arte si Design din Timisoara si va fi transformat intr-o opera de arta care va fi amplasata intr-un spatiu public.

In data de 19 mai, pe locul unde s-a aflat acest stejar, va fi plantat un alt arbore, la eveniment fiind asteptata sa participe si Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei. Detalii despre acest eveniment vor fi comunicate zilele viitoare.

”Taierea stejarului cel mai iubit este un moment dureros pentru Timisoara, dar din pacate de cativa ani nu mai putea fi salvat. Ma bucur mult ca Majestatea Sa Margareta a acceptat invitatia de a planta in locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legatura speciala pe care Timisoara o are cu Casa Regala si pentru valorile comune pe care le impartasim”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timisoarei.

In cursul acestui an, Primaria Municipiului Timisoara si Horticultura vor realiza mai multe interventii asupra celuilalt stejar din piata, plantat tot in 1923 de Regina Maria, aflat inca in viata.

Interventiile au fost recomandate in urma unui studiu realizat de specialistii Asociatiei Peisagistilor din Romania (ASOP) – Filiala Teritoriala Vest pentru a-l proteja, insa, potrivit studiului amintit, nu exista garantii ca acesta va mai putea fi salvat.

Amintim ca Primaria Timisoara lucreaza la un proiect de reinverzire a Pietei Libertatii. (Primaria Timisoarei – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply