Primarul Sectorului 5 din Bucuresti, celebrul Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat definitiv, astazi, de Curtea de Apel Bucuresti la 4 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru clubul Colectiv. Sentinta vine la aproape 7 ani de la tragedia in urma caruia au murit 65 de oameni, iar alti aproximativ 150 au ramas mutilati pe viata, perioada in care Piedone era primar al Sectorului 4.
In prima instanta, in 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Piedone la 8 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, insa magistratii Curtii de Apel au admis, joi, apelul primarului si au decis scaderea pedepsei la 4 ani inchisoare cu executare.
In timpul procesului, magistratii Curtii de Apel au eliminat forma agravanta a infractiunii de abuz in serviciu de care era acuzat fostul primar al Sectorului 4, insa au retinut abuzul in serviciu in legatura cu autorizatia emisa de primarie pentru clubul Colectiv. El a fost achitat pentru alta infractiune de abuz in serviciu.
Pedepsele definitive in dosarul Colectiv:
- primarul Sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone – 4 ani de inchisoare cu executare
patronul Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu – 11 ani si 8 luni de inchisoare
patronul Clubului Colectiv, Costin Mincu – 8 ani
patronul Clubului Colectiv, Paul Gancea – 6 ani si 4 luni
pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise – 6 ani si 10 luni
George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti care au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI – 8 ani si 8 luni.
De asemenea, cei doi pompieri nu mai vor avea dreptul de ocupa o functie in cadrul IGSU si unitatile subordonate si dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioada de 5 ani, dupa ce ies din inchisoare.
- Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primarie – achitata. Ea fusese condamnata in prima instanta la 8 ani de inchisoare
Larisa Luminita Ganea, consilier superior – achitata. Primise 7 ani de inchisoare in prima instanta
Ramona Sandra Motoc, referent superior achitata. Primise 3 ani de inchisoare cu suspendare si prestarea a 90 de zile de munca in folosul comunitatii.
De remarcat ca majoritatea pedepselor au fost reduse de catre Curtea de Apel Bucuresti, fata de cele primite la instanta de fond. Mai mult, trei functionari din primarie au fost achitati. La instanta de fond, doi dintre ei primisera condamnari de 8, respectiv 7 ani de inchisoare.
Instanta a a mai decis ca Primaria Sector 4 si ISU Bucuresti-Ilfov vor plati in solidar cu patronii clubului Colectiv si doi pirotehnisti daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro catre victimele incendiului din octombrie 2015.
In general, suma medie stabilita de instanta pe care trebuie sa o primeasca fiecare parte civila este de 150.000 – 250.000 de euro, dar sunt parti civile care vor incasa 500.000 euro.Cele mai mari sume stabilite ca daune morale si materiale se ridica la 1,5 milioane euro si 4,6 milioane lei.
Verdictul final in procesul Colectiv, care a ramas in pronuntare in 21 decembrie 2021, a fost facuta publica dupa patru amânari succesive. (V.E.)
UPDATE: La ora 15,22, primarul Piedone s-a prezentat la sediul Politiei Bragadiru, pentru intocmirea documentatiei si predarea la penitenciar. ”Nu sunt criminal. Am fost pregatit. Nu e perioada dificila. Imi iau la revedere de la familie. Nu voi renunta la lupta, nu sunt criminal. Merg cu capul sus. Inchisoarea e pentru oameni. (Despre familiile victimelor) Sa se bucure, condamnarea mea nu le va invia copiii. Sa se bucure, vor lua bani, dar nu e dreptate la adresa mea. Copiii au fost razbunati”, a declarat Cristian Popescu Piedone.