Presedintele Asociatiei Europene a Jurnalistilor, la Timisoara: „Jurnalistii isi pot pierde viata atunci cand se afla pe linia frontului pentru a oferi informatii corecte si fierbinti de la fata locului!”

Asociatia European Journalists – The Communication Network organizeaza, in zilele de 9 si 10 mai, la Timisoara, o intrunire speciala provocata de razboiul din Ucraina sub tilul: EJ Special Meeting in the Wave of the War in Ukraine. Cu acest prilej, sunt analizate problematicile ridicate de catre razboiul criminal declansat de Rusia in Ucraina, care a ingrozit lumea si a determinat un flux extraordinar de refugiati catre tarile Uniunii Europene.


Un moment emotionant al primei zile de dezbateri a fost pus in scena de un grup de copii refugiati din Ucraina, care a cantat imnul de stat al tarii, in fata invitatilor.

Cu acest prilej, Paolo Magagnote, EJ president, a declarat: ”Aceasta reuniune dezbatere este foarte importanta, fiindca avem o situatie extrem de riscanta si exploziva in Ucraina. Anul trecut am stabilit un congres al jurnalistilor in Timisoara, dar din cauza pandemiei nu a fost posibil sa il sustinem.

Prin urmare, ne-am gandit ca de Ziua Europei 2022 sa facem o dezbatere pe o problema actuala, care din pacate este razboiul din Ucraina, care a provocat schimbari majore in geopolitica Europei si chiar a lumii.

Traim intr-o conjunctura in care tarile sunt legate intre ele prin toate parghiile economice, sociale, politice si culturale. Exista o interdependenta majora si toate comunitatile coopereaza si au relatii de toate felurile.

Asadar avem nevoie ca aceste relatii sa decurga la fel de bine si sa avem un multilateralism functionabil, intre tari si nu bilateralism si dictatura. Situatia sangeroasa provocata de politica externa a lui Putin este de o gravitate nemaiintalnita de 77 de ani. De aceea este necesar ca in Uniunea Europeana sa avem o comunitate unita si functionabila, capabila sa se apere de pericolul agresiunilor provocate de Rusia totalitara. Avem nevoie de solidaritate si de tari democratice si iubitoare de pace si libertate”.

La intrebarea ”Cum poti fi protejati jurnalistii in efortul lor extraordinar de a culege informatii de pe front din Rusia si Ucraina sau din tarile dominate de dictaturi?”, Paolo a spus:

”Intelegem si suntem constienti ca jurnalilstii au fost si sunt permanent intr-o situatie riscanta si oricand isi pot pierde viata sau libertatea atunci cand se afla pe linia frontului pentru a oferi informatii corecte si fierbinti de la fata locului.

Cred ca guvernele trebuie sa fie alaturi de jurnalisti, sa ii ajute si sa le ofere protectie, fiindca activitatea presei este in slujba comunitatii pentru a oferi informatii corecte de pe teren. Stim ca in razboi jurnalistii isi risca viata pentru a prezenta faptele de pe front. De aceea este bine sa existe o colaborare sincera intre institutiile de presa, intre jurnalisti si autoritati, pentru a se ajuta reciproc si a se proteja.

Scopul conferintei de la Timisoara este de a dezbate drumul spre care ne indreptam, odata cu declansarea acestui razboi sangeros respins de toata lumea civilizata si democrata. Vrem sa vedem spre ce directie mergem cu noua geopolitica. De la caderea zidului Berlinului se prevede o noua geopolitica. De aceea trebuie sa vedem ce trebuie facut pentru a nu ne indrepta spre esec.

Din pacate am crezut ca este definitiva si functionabila la nesfarsit, geopolica dupa caderea Berlinului, dar nu a fost asa. Iata ca agresiunea aberanta lipsita de orice logica declansata de Rusia asupra Ucrainei a schimbat totul si totul trebuie reanalizat si pusa la punct o noua viziune asupra Europei si a lumii.

Situatia parca devine si mai grava odata cu tensiune ce cresc in jurul Chinei si a Taiwanului. Mai mult, Rusia isi extinde interesele si in Orientul Mijlociu, iar China, in Africa, iar problemele se complica.

Astfel, in aceasta conjunctura, jurnalistii trebuie sa isi faca datoria si sa faca o informare corecta, respectand etica si deontologia profesionala, fara fake news-uri. Din pacate situatia pe teren este alta. Exista multe fake news-uri si propaganda pro-razboi facuta de Rusia. De aceea aceasta trebuie respinsa. Prin urmare, atat jurnalistii, cat si cititorii trebuie sa se asigure ca sursa informatiilor este credibila si corecta si sa respinga cu orice pret fake news-urile, care nu fac decat rau tuturor”.

Temele de discutie la Timisoara depasesc interesul jurnalistic si acopera preocuparile tuturor tarilor democratice. Toate dezbaterile sunt transmise video si colegilor jurnalisti din Ucraina care vor participa, in direct, la discutii.  

Vor fi abordate teme precum: O noua geopolitica pentru Europa; Razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, rezistenta ucraineana si noi strategii militare; Comunicarea in timp de razboi si in vremurile urmatoare; Lectii din istorie – Ucraina si Rusia. (I.P.)

Sursa: ziua de vest

Leave a Reply