CCIA Timis pledeaza pentru obligarea tuturor societatilor comerciale din Romania sa devina membre ale camerelor de comert, inregistrate in Catalogul firmelor

Echipa de conducere a Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara a sustinut, astazi, in cadrul unei conferinte de presa, proiectul legislativ privind modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comert din Romania, ocazie cu care s-au punctat beneficiile si importanta noilor prevederi pentru dezvoltarea mediului de afaceri romanesc.


Presedinta CCIA Timis, Florica Chirita, a trecut in revista, rand pe rand, noile completari la Legea 335/2007, respectiv Catalogul firmelor, Certificatul decompetenta, invatamantul profesional dual si situatia echivoca a camerelor bilaterale, si a concluzionat ca, si in Romania, ca si in alte state europene, inclusiv Ungaria, trebuie sa se impuna obligatia ca toate firmele sa fie membre ale camerelor de comert, inregistrate in Catalogul firmelor. Acest aspect a fost sustin ut si de vicepresedintii Darius Georgiu si Lucian Galosi.

S-a discutat intens si despre contributiile pe care societatile comerciale vor fi obligate sa le achite pentru a fi incluse in Catalogul firmelor, iar aceste venituri sa fie impartite egal tuturor camerelor de comert din tara, context in care Florica Chirita a dezvaluit ca nu este de acord ca Timisului, spre exemplu, sa-i revina acelasi procent cu organizatia patronala dintr-un judet cu cateva zeci de firme.

Potrivit unui comunicat de presa pus la dispozitia jurnalistilor, cea mai importanta modificare cuprinse in proiectul de lege are in vedere includerea tuturor antreprenorilor din Romania in Catalogul firmelor, fapt ce va genera vizibilitate si oportunitati reale de promovare si internationalizare, atat in mediul fizic, cat si in cel virtual.

O a doua modificare se refera la introducerea unui Certificat de competenta, ca act obligatoriu necesar pentru desfasurarea activitatii urmarea infiintarii unui nou profesionist, cu scopul de a creste calitatea actului comercial, de a responsabiliza agentii economici si de a contribui la imbunatatirea si dinamizarea activitatii economice. Emiterea unui certificat de competenta va echivala cu detinerea unui pasaport de incredere, cu valabilitate pe plan global, in mediul fizic si in cel online.

Un alt aspect abordat in proiectul de lege se refera la necesitatea relansarii invatamantului profesional dual prin realizarea unui proiect specific comun, in masura sa reflecte conjugarea tuturor actiunilor factorilor si actorilor implicati, si care sa fie orientat catre pregatirea si gestionarea fortei de munca si adaptarea corespunzatoare a calificarilor la nevoile economiei reale.

Un ultim aspect vizeaza relansarea diplomatiei economice si modalitatile de gestionare a situatiei camerelor bilaterale, avand ca rezultat urmarit dezvoltarea si eficientizarea relatiilor economice interstatale din perspectiva dezvoltarii internationalizarii mediului de afaceri, atragerea si valorificarea investitiilor straine directe in Romania si, implicit, reducerea deficitului comercial.

CCIA Timis se raliaza punctului de vedere privind rolul important al camerelor de comert de interfata a mediului de afaceri in raport cu autoritatile si necesitatii alinierii sistemului cameral romanesc la cel european, plecand de la modelele consacrate din state precum Austria, Germania, Franta, Italia, Turcia – unde relatia dintre camera de comert si antreprenor este legiferata sub forma afilierii obligatorii. (G.I.)

Leave a Reply