Guvernul a aprobat, vineri, un memorandum privind acordarea unor ajutoare de stat operatorilor economici care administreaza aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depasirea dificultatilor financiare cu care se confrunta, cauzate de criza generata de pandemia COVID-19.
Este vorba de o schema de ajutor de stat in cuantum total de 21.374.000 lei, prin care vor fi finantate aeroporturile eligibile care se confrunta cu deficit de lichiditate, respectiv aeroporturile din Iasi, Sibiu, Craiova, Bacau, Suceava si Timisoara.
„Sprijinim aeroporturile sa depaseasca pierderile suferite in perioada pandemiei de Covid-19! Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de subventii alocate prin bugetele institutiilor (in coordonarea carora se afla) pana la data de 24 decembrie 2022, in baza unor masuri de sprijin economic luate de Comisia Europeana”, a precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Este vorba despre prevederile „Cadrului Temporar pentru masuri de Ajutor de Stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de Covid-19”, emis de Comisia Europeana, iar ajutoarele vor fi acordate pana la data de 30.06.2022, numai in conditiile notificarii si autorizarii pana la acea data de catre Comisia Europeana.
Memorandumul are tema acordarea unor ajutoare de stat operatorilor economici care administreaza aeroporturile care in anul 2019 au inregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri si mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depasirea dificultatilor financiare cu care se confrunta, cauzate de criza generata de pandemia COVID-19, in baza art. 107 alin.(3) lit. b) din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene si a Cadrului temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei pandemii de COVID-19, promovat de Comisia Europeana.
Actul normativ stabileste o schema de ajutor de stat in cuantum total de 21.374.000 lei, prin care vor fi finantate aeroporturile eligibile care se confrunta cu deficit de lichiditate, respectiv aeroporturile din Iasi, Sibiu, Craiova, Bacau, Suceava si Timisoara.
Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de subventii alocate prin bugetele consiliilor judetene, in cazul aeroporturilor regionale de interes local si, respectiv, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in cazul aeroportului din Timisoara, si vor putea fi platite pana la 24.12.2022. (R.G.)