Scandal, surprindere si revolta, la Timisoara si Bucuresti, dupa ce Centrul de Proiecte din Primaria Timisoara a publicat lista proiectelor finantate prin programul „Cultura in prezent”. S-au revoltat nu doar oamenii de cultura din Timisoara, ci chiar ministrul Culturii, Lucian Romascanu, care s-a declarat ”surprins ca Festivalul International de Literatura de la Timisoara, un festival aflat la a XI-a editie, care si-a demonstrat valoarea adusa, in primul rand, cetatenilor orasului Timisoara, a fost respins la finantare”.
Evaluatorii ”independenti” din cadrul Centrului de Proiecte au reusit insa sa-si dea bani, in cardasie, pentru propriile asociatii. Schema, desi poate parea legala, este profund imorala. Majoritatea dintre evaluatorii angajati de Primaria Timisoara se cunosc si colaboreaza intre ei in multe proiecte si detin functii publice tot in domeniul cultural local.
Potrivit Regulamentului Centrului de Proiecte Timisoara si a declaratiei (pe proprie-raspundere) de impartialitate pe care acestia au semnat-o, ”evaluatorii nu trebuie sa fie rude sau afini cu niciunul dintre solicitanti, nu trebuie sa detina parti sociale, de interes sau actiuni din capitalul solicitantilor, sa nu faca parte din conducerea societatilor/asociatiilor solicitantilor si sa nu aiba niciun interes patrimonial, nepatrimonial sau de orice alta natura privind proiectele solicitantilor care sa le afecteze decizia de evaluare”.
Evaluarea s-a facut insa intr-un mod ”pervers”, astfel ca un proiectul unui evaluator a fost aprobat de alta comisie, din care fac parte colaboratorii sai.
Spre exemplu, Ovidiu Andris, numit de administratia Fritz manager interimar la Filarmonica Banatul, are un proiect castigat de asociati Trib`Art, de 15.000 de euro, aprobat intr-o comisie, in timp ce el este evaluator in alta comisie.
Dana Sarmes (foto), director al Asociatiei Culturale Contrasens, este evaluator intr-o comisie, dar are nu mai putin de trei proiecte aprobate, in valoare totala de 60.000 de euro, in alte comisii. Reamintim ca Dana Sarmes a „uneltit” la plecarea Simonei Neuman din fruntea Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, starnind, inca din vara anului 2020, revolta a oamenilor de cultura care nu prea „prindeau” finantari pe proiecte culturale de la Primaria Timisoara.
Elisabeta Varga-Piatek, cofondator Asociatia Pelicula Culturala, a primit finantare pentru un proiect de 15.000 de euro aprobat intr-o comisie, fiind evaluator in alta.
Asociatie One Word Romania, al carei director executiv este Tudorita Soldanescu, evaluator intr-o comisie, are la randul ei un proiect de 15.000 de euro, aprobat in alta comisie.
Pe langa toate aceste impartiri fratesti ale banului public, comisiile din cadrul Centrului de Proiecte au acordat finantari nerambursabile de zeci de mii de euro unor apropiati sau fosti colaboratori ai actualei administratii USR, conform infotimisoara.ro. (I.P.)
Sursa: Ziua de Vest