Rubla rusa s-a apreciat luni, la peste 77 de unitati fata de euro, pana la un maxim al ultimilor doi ani.
Rubla a fost ajutata de platile de taxe pe care companiile urmeaza sa le efectueze in aceasta saptamana, in timp ce piata asteapta, vineri, o decizie a bancii centrale referitoare la dobanzi, transmite Reuters.
Pana la ora 14,53 GMT (17,53 ora Romaniei), rubla se apreciase cu 3,6%, pentru a fi tranzactionata la 77,25 fata de euro, mai devreme atingand 76,96, cel mai ridicat nivel atins din iunie 2020.
Rubla s-a apreciat cu 3% fata de dolar, la 73,17 unitati, osciland in jurul nivelurilor vazute inainte de 24 februarie, cand Rusia a trimis zeci de mii de soldati in Ucraina.
Activitatea de tranzactionare ramane redusa in comparatie cu nivelurile observate inainte de 24 februarie.
Miscarile rublei sunt limitate artificial de controalele de capital impuse de banca centrala, deoarece aceasta si-a pierdut capacitatea de a sustine rubla prin interventii valutare, dupa sanctiunile occidentale care au inghetat aproape jumatate din rezervele tarii.
Companiile trebuie sa plateasca impozite de peste 40 de miliarde de dolari in aceasta luna.
Moneda a fost sustinuta de un record de 3.000 de miliarde de ruble (40,25 miliarde de dolari) pe care companiile trebuie sa le plateasca in impozite luna aceasta, potrivit analistilor chestionati de Reuters.
Pentru a efectua platile, unele firme axate pe export trebuie sa vanda valuta straina. Cresterea taxelor ar putea impinge rubla mai sus, a spus Veles Capital intr-o nota adresata clientilor, dar o reducere asteptata a dobanzii cheie de catre banca centrala, vineri, poate diminua optimismul.
Jucatorii de pe piata se asteapta la decizia ratei bancii centrale dupa doua modificari de urgenta ale acesteia in ultima luna – o crestere la 20% la sfarsitul lunii februarie, urmata de o reducere la 17% pe 8 aprilie.
Un sondaj realizat de Reuters a sugerat ca banca va reduce dobanda cheie cu 2 puncte procentuale, la 15%.
Intr-un alt semn ca statul doreste sa stimuleze cresterea economica, presedintele Vladimir Putin a propus luni reducerea dobanzii creditelor ipotecare subventionate la 9%, de la 12%.
La o intalnire televizata despre economie, Putin a laudat deciziile luate ”la timp” ale bancii centrale si ale guvernului, de a ajuta la stabilizarea situatiei economice.
Banca centrala a declarat luni ca scurteaza perioada de timp pe care o foloseste pentru a calcula cursul de schimb oficial cu o ora, o miscare despre care analistii Sberbank CIB au spus ca sugereaza ca autoritatea de reglementare observa o imbunatatire a situatiei lichiditatii pe piata valutara.
Rusia inca se confrunta cu fuga de capital. Ponderea investitorilor straini in randul detinatorilor de obligatiuni de Trezorerie OFZ ale Rusiei a scazut la 17,7% in martie, cel mai scazut nivel de la sfarsitul anului 2012, au aratat luni datele bancii centrale.
Intre timp, indicii bursieri rusi au avut o evolutie mixta. Indicele RTS denominat in dolari a crescut cu 2%, pana la 946,5 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a fost cu 1,5% mai scazut, la 2.199,5 puncte, cel mai scazut nivel din 24 februarie. (R.G.)