Elena Udrea a fost data in urmarire internationala, dupa ce, azi dimineata, a fugit din tara, pentru a evita sa se intoarca la inchisoare. Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie i-au respins, astazi, contestatia in anulare formulata la decizia de condamnare in dosarul Gala Bute, care prevedea 6 ani de inchisoare pentru fostul ministru al Turismului.
ICCJ a respins contestatia in anulare iar decizia initiala in dosarul Gala Bute ramane definitiva, astfel ca Elena Udrea va trebui sa execute pedeapsa de 6 ani de inchisoare, pentru luare de mita si abuz in serviciu.
Elena Udrea trebuie sa plateasca aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despagubiri civile, catre Autoritatea Nationala pentru Turism si sa achite 600.000 euro catre martorul Corin Boian si 300.000 euro catre martorul Adrian Gardean. In plus, instanta a dispus confiscarea in folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei si 296.076 lei.
La inchisoare va ajunge si fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de 5 ani, precum si Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.
Ceilalti inculpati au pedepse cu suspendare: Stefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an si sase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii) – 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Nationale de Investitii) – 3 ani cu suspendare, Dragos Marius Botoroaga (administratorul unei firme) – doi ani si sase luni cu suspendare.
Pe de alta parte, prin respingerea contestatiei DNA a fost mentinuta decizia de achitare primita de fostul ministru al Economiei Ion Ariton.
La ultimul termen al procesului Gala Bute, cel de luni, 4 aprilie, procurorul DNA pledant a sutinut in fata completului, in consens cu avocatii si inculpatii, admiterea contestatiei in anulare a celor condamnati pentru coruptie. Asta ar fi inseamnat desfiintarea sentintei si rejudecarea apelului.
Miercuri, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, insa, ca solicita judecatorilor de la Inalta Curte sa aplice decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene sau sa respinga toate contestatiile in anulare formulate in procesul „Gala Bute”.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o pe Elena Udrea, in iunie 2018, la 6 ani si patru luni de inchisoare in Dosarul Bute. Sentinta a fost definitiva. Rudel Obreja a primit si el 5 ani de inchisoare.
Anchetatorii au solicitat, totodata, condamnarea fostului ministru al Economiei Ion Ariton, achitat de instanta de fond pentru acuzatiile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.
Cu privire la Stefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu si Dragos Marius Botoroaga, condamnati cu suspendare in prima instanta, procurorul a cerut stabilirea de pedepse cu executare.
Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnata in prima instanta la 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul “Gala Bute” pentru luare de mita si abuz in serviciu.
In acelasi dosar, Rudel Obreja, fost presedinte al FRB, a fost condamnat la 5 ani inchisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, a primit 3 ani de inchisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzatiile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.
Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit 1 an si sase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a primit 4 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, 3 ani de inchisoare cu suspendare, si Dragos Marius Botoroaga, administratorul unei firme, 2 ani si sase luni cu suspendare.
ICCJ a mai decis atunci ca fostul ministru Elena Udrea sa plateasca aproape 3 milioane de euro despagubiri.
Instanta a mai dispus ca Rudel Obreja sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fosta SC Europlus Computers SRL), catre Ministerul Finantelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despagubiri civile. Totodata, i se confisca suma de 3.000.000 lei.
Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, si anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia si Breazu, au primit, cu stiinta sa, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de ministerul pe care il conducea.
Anchetatorii spun ca sumele obtinute au intrat fie nemijlocit in patrimoniul Elenei Udrea (in numerar ori prin plata unor bunuri si servicii), fie in patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizatia Bucuresti a PDL si Rudel Obreja).
Udrea mai este acuzata ca a determinat alti functionari din minister sa isi incalce atributiile cu prilejul achizitiei de servicii de publicitate la ‘Gala Bute’, prejudiciind bugetul institutiei si creand un folos necuvenit pentru Rudel Obreja. (I.P.)
UPDATE: Politistii nu au gasit-o acasa pe Elena Udrea, la casa din Corbeanca, unde s-au deplasat, in cursul dupa-amiezei de joi, pentru a pune in executare sentinta Inaltei Curti de condamnare la inchisoare in dosarul Gala Bute. DEsi avocatul Elenei Udrea a declarat, dupa condamnare, ca Elena Udrea se afla in tara, surse din anturajul blondei de la Cotroceni au dezvaluit ca aceasta ar fi iesit din tara prin Vama Giurgiu, joi dimineata, inainte de condamnare.
Sursa: antena3.ro