Dupa o campanie afectata de izbucnirea razboiului in Ucraina, suveranistul Viktor Orban isi joaca supravietuirea politica la alegerile parlamentare, de duminica, din Ungaria, dupa 12 ani de reforme “iliberale”, noteaza AFP. Impotriva lui Orban este o alianta inedita de sase partide, decisa sa il inlature de la putere pe autoritarul lider in varsta de 58 de ani, scrie News.ro.
Acuzat de Bruxelles de multiple atacuri la adresa statului de drept, Viktor Orban a tinut sub control justitia si mass-media, afisand totodata o viziune ultraconservatoare a societatii.
Sectiile de votare s-au deschis la ora 06 (04 GMT).
Viktor Orban „a devenit o rusine nationala in lume: sa spalam aceasta rusine de pe numele Ungariei”, a fost apelul adversarului sau Peter Marki-Zay, in varsta de 49 de ani, la un ultim miting, sambata, la Budapesta. „Suntem aproape de victorie”, a adaugat el, in aplauzele multimii stranse pe frig si in ploaie. El a recunoscut insa ca lupta a fost dura, dupa “12 ani de spalare a creierului”.
Pe strazi, oamenii spun ca spera intr-o schimbare de regim. „12 ani este prea mult, indiferent cine este conducatorul, este o nebunie”, a afirmat Laszlo Takacs, in varsta de 62 de ani.
Insa alegerile nu vor fi decise in capitala Ungariei, unde se intrevede o victorie a opozitiei. Cheia sunt cele 20 pana la 30 de circumscriptii indecise in privinta celor 199 de locuri in parlament.
Cel mai recent sondaj Publicus arata ca tabara Fidesz a premierului Viktor Orban si cea formata din sase partide ale opozitiei unite sunt umar la umar in intentiile de vot. Alte sondaje aratau ca Fidesz, partidul la putere, are un usor avantaj.
Constient de miza alegerilor, Viktor Orban le-a cerut vineri alegatorilor sa mearga masiv la urne.
Razboiul din Ucraina are efect si asupra alegerilor din Ungaria. „A izbucnit razboiul si a schimbat totul”, a afirmat Orban. „Tara contra razboi”, este ecuatia simpla in opinia sa. Pe de-o parte, un guvern care refuza sa ii trimita arme Ucrainei si sa voteze sanctiuni care i-ar priva pe unguri de pretiosul petrol si pretioasele gaze rusesti. De de alta parte, o opozitie care ar fi beligeranta.
De altfel, candidatii ar fi folosit de razboiul din Ucraina ca unealta de manipulare. Hackerii au avut si ei un aport: acestia au spart site-uri pro Viktor Orban si au distribuit mesaje referioare la ceea ce se intampla in Ucraina. Guvernul de la Budapesta a fost numit ”calul troian” al Kremlinului in Europa.
Ramane de vazut daca cetatenii din Ungaria il vor taxa pe Viktor Orban pentru ca nu a luat o pozitie ferma in ceea ce priveste actiunile Rusiei din Ucraina.
Autoritatile maghiare au cerut ajutorul celor din Romania pentru persoanele care pot vota in Ucraina. Politia de frontiera a anuntat ca vor deschide alte trei puncte de frontiera, pentru a facilita deplasarea oamenilor.
Andras Pulai, de la institutul de sondare a opiniei publice Publicus, considera ca proximitatea aratata de Orban fata de “agresorul” Vladimir Putin ar putea sa se intoarca impotriva actualului premier.
“Duminica, la urne, intrebarea va fi clara: Putin sau Europa?”, a subliniat Peter Marki-Zay, care a primit un semnal de sustinere si din partea lui Hillary Clinton.
Invazia din Ucraina “subliniaza necesitatea combaterii autocratiei”, a notat fosta sefa a diplomatiei americane pe Twitter.
Pe langa faptul ca isi vor alege parlamentarii, alegatorii din Ungaria sunt chematii sa raspunda si la patru intrebari legate de recenta lege anti-LGBT+, care interzice mentionarea in fata minorilor a “schimbarii de sex si homosexualitatii”.
ONG-urile le-au cerut alegatorilor sa invalideze acest referendum “nesanatos”, bifand doua casute in loc de una.
Sectiile de votare se vor inchide la ora 19, insa este posibil ca rezultatele sa apara abia la miezul noptii. (Mara Ion)