Mafia lemnului, lovita in plin cu o hotarare de guvern! Lemnul NU mai poate fi scos din padure, noaptea, intrucat s-a interzis emiterea avizelor de insotire intre orele 22 si 6

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anuntat ca Guvernul a adoptat vineri in sedinta o hotarare prin care este interzisa expedierea lemnului din padure pe timp de noapte. Conform ministrului, prin Hotararea de Guvern adoptata, vineri, 25 martie, se interzice emiterea de avize de insotire a materialelor lemnoase de la locul de recoltare in intervalul orar 20-7, pentru lunile octombrie-martie, si in intervalul orar 22-6, pentru lunile aprilie-septembrie.


„Marcam Ziua nationala a padurilor cu inca un pas impotriva taierilor ilegale”, a afirmat Tánczos Barna.

Potrivit acestuia, sistemul de trasabilitate a lemnului SUMAL 2.0 a fost dezvoltat astfel incat sa nu se mai permita emiterea avizelor de insotire in aceste intervale orare, iar autoritatile de control vor avea acces extins la datele din aplicatie pentru a combate mai eficient activitatile ilegale din domeniul silvic.

“Este vorba de o Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare, a materialelor lemnoase si a instalatiilor de prelucrat lemn rotund precum si cele privind provenienta si circulatia materialor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului si a unor masuri de aplicare a unor prevederi europene.

Principala noutate este legata de interzicerea transporturilor de lemne din padure pe timp de noapte. Mai exact, prin modificarea acestei hotarari, nu se vor mai putea permite emiterea de avize de insotire in SUMAL de la locul recoltarii, respectiv din padure, in intervalul orar 20 – 7, in perioada octombrie – martie si respectiv 22 – 6, in perioada aprilie – septembrie”, a precizat Dan Carbunaru, purtator de cuvant al Guvernului, la finalul sedintei, de vineri, a Executivului..

El a mentionat si alte prevederi introduse prin aceasta hotarare de guvern.

“Alte modificari importante introduse prin aceasta hotararea de guvern aprobata astazi sunt legate de accesul extins la aplicatia SUMAL 2.0, control pentru personalul silvic din cadrul autoritatilor publice centrale care raspunde de silvicultura si din cadrul structurilor teritoriale de specialitate ale acesteia, dar si pentru organele de cercetare penala ale politiei judiciare specializate in domeniul infractiuni silvice, in combaterea acestora, clarificarea introducerii in categoria materialelor lemnoase a lemnului asupra caruia se realizeaza prelucrari suplimentare, vopsire, lacuire, impregnare, imbinarea, incleiere produse finite si semifinate – pal, mobila, toata aceste categorii neindeplinind conditiile prevazute de lege pentru a fi incadrate ca materiale lemnoase”, a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului. (I.P.)

Leave a Reply