Seful voluntarilor straini inrolati in Ucraina – Damien Magrou, un tanar in varsta de 30 de ani, nascut in Franta, la Lyon, dar devenit norvegian prin naturalizare – a vorbit cu reporterii Corriere della Sera despre oamenii din intreaga lume care au hotarat sa lupte cu armata rusa.
Este vorba despre luptatori din 52 de tari, care au inceput sa vina, la cateva zile dupa inceperea invaziei, dupa ce presedintele Volodimir Zelenski a facut un apel prin care a chemat voluntari din strainatate sa vina sa lupte Ucraina. In ultimele zile s-a vorbit despre 20.000 de barbati.
”Ma tem ca nu pot da o cifra exacta din motive de securitate. Pot spune ca sunt multi. Si pot sa confirm ca altii ajung in fiecare zi”, spune Damien Magrou, ofiterul responsabil cu voluntarii straini inrolati in Ucraina.
Acesta a dezvaluit ca legiunea straina ucraineana este formata numai din cetateni care vin din strainatate. Sunt niste ucraineni care sunt ofiteri, dar restul nu. ”Inainte de invazie lucram pentru o mare companie ucraineana. Am locuit la Kiev in ultimii doi ani. Decizia de a ma alatura Legiunii a fost una personala. Apartamentul meu, prietenii mei, toata viata mea este la Kiev. De aceea am decis sa lupt”, povesteste Damien. Spune din start ca luptatorii straini fac parte din armata ucraineana.
„As dori sa clarific ceva, noi nu suntem luptatori straini. Expresia asta ne aduce in minte ISIS. Legiunea Internationala Ucraineana face parte din armata oficiala de la Kiev. Nu suntem o militie. Suntem un departament oficial, o unitate de lupta”, spune el.
Damien Magrou face acum parte din armata ucrainena, are 30 de ani si este persoana care are grija de voluntarii straini inrolati sa lupte alaturi de fortele de la Kiev.
De unde vin? „Ultima data cand am verificat, acum doua zile, aveam 52 de nationalitati, au venit inclusiv din Coreea de Sud. Cei mai numerosi sunt britanicii si americanii. Dar provin multi si din statele baltice si din nordul Europei. Si sunt multi din Canada”, spune militarul. ”Cel mai mare din Europa, dupa britanici, este format din francezi, germani si portughezi”, completeaza el.
Spune ca majoritatea au intre 25 si 40 de ani. Exista si femei inrolate, spune el. ”In general sunt tineri. Majoritatea au intre 25 si 40 de ani. Dar acceptam si seniori intre 60 si 80 de ani. As spune ca acoperim toata gama de adulti. Avem si cateva femei. Ultima data cand am verificat erau 3% din total”.
„Rolul meu este sa am grija de ei. Apoi ma ocup de logistica, organizez transferuri din Polonia, tara unde sosesc din aproape toata lumea. Apoi ma ocup de partea de strangere de fonduri. Dar si comunicarea pe retelele de socializare si presa”, explica militarul.
Damien Magrou spune ca sarcinile pe care le priesc in cadrul armatei difera in functie de calitatile fiecarui individ.
„Plec de la mine. Nu aveam nicio experienta militara, dar m-am alaturat legiunii inca de la inceput. Acum cautam doar profiluri de oameni care au deja pregatire militara, care au fost pe campul de lupta, care au fost deja in zone de razboi. Nu avem nevoie de cineva fara experienta pentru ca nu facem prea multe antrenamente. Apoi sunt profiluri ca ale mele, care actioneaza in culise pentru a sustine. Nu exista diferente formale sau de principiu in privinta femeilor. Multi dintre ele au pregatire medicala si functioneaza ca atare”, spune el.
Sustine ca niciun militar strain nu a fost ucis in bazele din Iavoriv si Zhytomyr, acolo unde rusii au anuntat sute de morti in urma unor atacuri cu rachete.
„Neg categoric ca au existat legionari morti la Iavoriv. Exista multa dezinformare. Trebuie sa facem verificari duble si triple”.
Despre Zhytomyr spune acelasi lucru. „Nu am informatii despre asta. Nu pot confirma sau nega ca in Iavoriv a fost personal strain, ceea ce pot spune este ca nu a murit niciun strain”. (I.P.)
Sursa: G4Media