Audiati in calitate de martori in dosarul coruptiei de la PTF Stamora Moravita, politistii de frontiera care au incheiat acorduri de recunoastere cu DIICOT Timisoara au dezvaluit ca au semnat “in orb”, fara sa cunoasca ce contin acele documente, intrucat nu li s-a permis sa citeasca declaratiile pe care trebuiau sa si le asume.
Un stil de lucru abuziv al procurorului Alex Florenta, care starneste suspiciuni privind fabricarea de acuzatii impotriva inculpatilor care inca isi clameaza nevinovatia.
De altfel, o plangere penala ce-l vizeaza pe fostul procuror sef al DIICOT Timisoara, legat de modul in care a instrumentat acest dosar, a fost depusa la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor in Justitie (SIIJ), insa, in conditiile in care este vorba despre un dosar strategic, care face parte din campnia combaterii coruptiei din punctele de frontiera, a ramas in nelucrare.
Este de asteptat ca, acuma, dupa desfiintarea SIIJ, procurorii de la Parchetul General sa faca lumina in zona anchetelor cu cantec de la DIICOT Timisoara.
“Mi s-a dat un acord de recunoastere, am recunoscut si l-am semnat. Declaratiile semnate nu le-am citit. Mi s-a spus ca daca semnez, plec acasa. Declaratia nu eu am scris-o, am semnat-o, doar”, a declarat la Tribunalul Timis, sub juramant, martorul Ionele Cosmin Mihai.
Mult mai explicit cu metodele de lucru ale procurorilor de la DIICOT a fost Chilba Radu Eugen, care a dezvaluit ca, pentru a beneficia de acord, trebuia sa recunoasca tot ce i s-a cerut.
“Unele aspecte mai erau de lamurit si nu mi s-a dat aceasta optiune. Trebuia sa recunosc la pachet”, a spus fostul politist de frontiera.
De asemenea, acesta a punctat faptul ca procurorii au incercat sa obtina, chiar fortand limitele procedurilor judiciare, probe impotriva fostului sef de punct, comisarul Gabriel Furcea. “Cand eram la arest la Arad, procurorul mi-a luat declaratia, am avut intreruperi pe aceasta tema. Voiau sa zic ca dl Furcea ar fi primit vreo suma de bani din aceasta speta. Am facut 2 intreruperi. Nu am vrut sa declar asa ceva, deoarece nu aveam cunostinta despre acest aspect. Nu i-am dat bani si nu stiu despre vreo alta situatie”, a declarat martorul, sub privirea atenta a judecatorului.
In aceeasi nota s-a derulat si audierea fostului sef de tura Sturza-Deak Adi Cristian, care a infirmat faptul ca ar fi spus vreodata in fata procurorilor ca, la PTF Moravita, se obisnuieste ca din sumele adunate cu titlu de mita, o parte sa fie remisa sefilor ierarhic superiori, respectiv sefului de grupa, sefului de tura si sefului de punct.
“Nu imi aduc aminte sa fi declarat asta vreodata. Nu-mi aduc aminte de formularea asta, cred ca am fost pus sa semnez, dar nu am citit. Declaratia asta nu am dat-o eu, am recunoscut faptele ce mi s-au zis. Mi s-a spus ca trebuie sa recunosc actele materiale, nu mi s-a spus ce contine declaratia”, a acuzat fostul politist.
De mentionat ca toti politistii de frontiera care au semnat acorduri de recunoastere au fost eliberati din arest preventiv, acordurile au fost validate de instanta de judecata, iar acestia au fost exclusi din MAI. Acuma sunt audiati in calitate de martori, iar schimbarea declaratiilor date in timpul urmaririi penale ar echivala cu infractiunea de sperjur.
Tocmai pe acest lucru au mizat procurorii, cand au dat greutate declaratiilor prin diferite completari “de casa”, ca politistii si le vor asuma, nu vor ajunge sa le tagaduiasca in fata judecatorului de la fond.
“Am inteles ca de redactarea acestor declaratii s-a ocupat domnul comisar sef Mudure. Sa faca bine sa vina in fata instantei, sa spuna cine i-a recomandat sa faca adaugiri in acordurile de recunoaste”, a rabufnit avocata Carmen Obirsanu, aparatoarea unuia dintre politistii care au refuzat sa-si asume vreo vina in acest carusel al declaratiilor si non-declaratiilor.
“Iti zic un singur lucru. Sper din toata fiinta mea sa imi accepte acordul, la fel cum sper din toata fiinta mea sa nu fiu chemat in instanta. Pentru ca in momentul in care voi fi chemat in instanta, ii demontez tot acordul ala, ba, stii cum?, cuvant cu cuvant, bai nene! In primul rand, nu ai cum sa ma acuzi de asta, pentru ca nu am facut-o! Am facut acordul ca vreau sa scap, ca vreau sa uit, ca vreau sa nu mai aud, sa nu mai stiu si sa nu mai aud in viata mea de Politia de Frontiera. De aia l-am facut! Nu ca as fi vinovat sau nevinovat”, spune raspicat, intr-o discutie privata cu fostul sef de punct Gabriel Furcea, agentul care a semnat, printre primii, un acord de recunoastere, Cosmin Ionele.
Tertipurile prin care prin care procurorul Alex Florenta a reusit sa-i determine pe o parte dintre polistii retinuti in acest dosar sa semneze acorduri de recunoastere, fara sa le permita sa citeasca declaratiile ce urmau sa si fie asumate prin propria semnatura, reies cu claritate dintr-o serie de inregistrari audio depuse la dosar de comisarul Gabriel Furcea.
Instanta de judecata a decis ca, la termenul urmator, cand este programata audierea martorilor Sfetcu Mihaita Costel, Plava Alin Ciprian, Neag Marius si Petrache Alexandru Iulian Ovidiu, sa fie puse in discutie si aceste inregistrari absolut explozive.
Redam o parte din stenogramele discutiilor purtate, fie in biroul procurorului Alex Florenta, din sediul DIICOT, fie telefonic, de comisarul Gabriel Furcea cu fostii sai colegi:
IONELE Cosmin: “Vezi ca te-a chemat sa faci acord, dar acolo eu semnez ca primarul, ca eu am initiat acordul (IRONIC), deci eu l-am solicitat, nu el, stii?!”.
Furcea Gabriel: “Pai, stiu, ca de aia zic, tot procurorul l-a pus pe avocat sa faca cerere ca si cum tot tu vrei, cand colo, poate sa initieze si procurorul”
IONELE Cosmin: “Da, da, dar stii de cate ori scrie in acord ca la cererea inculpatului s-a facut!?
Furcea Gabriel: “Da, de vre-o 5 ori!”
IONELE Cosmin: “Deci scrie la greu ca la cererea inculpatului, dar, pana la urma, ma duc in instanta si le spun VA ROG SA ACCEPTATI CEREREA DIICOT, deci pe bune, da-o dracu, ca nuu. EI M-OR CHEMAT, NU EU, EI M-AU CHEMAT, N-AM FACUT EU CERERE!.”
Furcea Gabriel: ” Aha…”
Ionele Cosmin: “Na, tot spunea (se refera la procurorul de caz Florenta n.n.), zice… bine… a dat-o ceva de genul caaa… sa spun si la restul ca-i ok, ca mai bine fac acord, ca bla, bla… dume. Eu, bag, i-am zis si la avocata, eu bag de seama ca asta e speriat”
Furcea Gabriel: “Aha!”
Ionele Cosmin: “Deci eu tind sa cred ca e speriat, dar de ce…, na… depinde unde pica, la cine pica”
Furcea Gabriel: “Da! Da! Da!”
Ionele Cosmin: “Ca asta e ghinionul!”
Furcea Gabriel: “Aha!”
Redare inregistrare din biroul procurorului Florenta, cand inculpatului i se refuza dreptul de a citi ceea ce i s-a pus sub nas sa semneze! De remarcat ca avocatul pare o “anexa” a DIICOT si chiar ii multumeste frumos procurorului pentru ca i-a incalcat drepturile procesuale ale clientului sau:
Florenta Alex: “Si maine, dar maine, e ultima zi… (neinteligibil: trebuie sa plece)”
Avocat: “Ultima zi…”
Chilba Radu: (ofteaza) “Citesc asta si…”
Avocat: “Nu poate sa ti-l dea…”
Chilba Radu: “Nu, nu, nu, sa-l citesc si…”
Avocat: “Il citesti si…”
Chilba Radu: “Va rog din suflet, cat se poate…”
Florenta Alex: “Nici n-ai ce sa citesti pana intr-atata! Uite aicea, omul lui Dumnezeu, (nu-i da acordul inculpatului si incepe procurorul Florenta sa-i povesteasca despre ce ar contine acel acord). Asta e povestea pe care o stim inca de la arestari, este o sinteza a ce s-a retinut la arestare. Intelegi? Situatia de fapt care s-a retinut acolo, a povestii ce vi le-am retinut eu atunci.
Chilba Radu: “Da”
Avocat: “Doar de la…”
Florenta Alex: “Asta este. Restul sunt povesti. Da!!! Cum se intampla, ce se intampla, cum era: cu fructe, cu combine, cu… povestile pe care le stim. Da?
Chilba Radu: “Da”
Florenta Alex: “Bun. Aici e in drept, inseamna fapta efectiva. Da?
Chilba Radu: “Da”
Florenta Alex: “In ce a constat grupul, ce a…”
Florenta Alex: “Intelegi la ce te expui DACA nu vrei sa faci chestia asta! DA? Deci pleci din alte limite de pedeapsa si va fi sigur cu executare. EU ITI GARANTEZ CHESTIA A ASTA!
Chilba Radu: “Da…”
Florenta Alex: “Pentru ca nu exista alta varianta!”
Avocat: “Multumim frumos! Ne vedem maine, la 10…”
Florenta Alex: “Daaa!”
Redare alta inregistrare:
IONELE Cosmin: “Iti zic un singur lucru. Sper din toata fiinta mea sa imi accepte acordul, la fel cum sper din toata fiinta mea sa nu fiu chemat in instanta. Pentru ca in momentul in care voi fi chemat in instanta ii demontez tot acordul ala,ba sti cum, cuvant cu cuvant bai nene, in primul rand nu ai cum sa ma acuzi de asta pentru ca nu am facut-o, nu ai cum sa ma acuzi de asta pentru ca nu am facut-o, am facut acordul ca vreau sa scap, ca vreau sa uit, ca vreau sa nu mai aud, sa nu mai stiu si sa nu mai aud in viata mea de Politia de Frontiera. Deaia l-am facut. Nu ca as fi vinovat sau nevinovat”
Ungureanu Valentin: “Pai na… ca ai 2 copii acasa, mici, etc, etc, circumstante personale care orice om normal la cap le-ar intelege pana la urma, dar… ba… saaa, sa vii asa…”
“Din aceste inregistrari reiese foarte clar cum procurorul Florenta Alex a fost cel care a invitat in permanenta la incheierea de acorduri, sub tot felul de tertipuri, chiar daca acesta punea avocatii sa faca cerere in numele inculpatilor pentru a creea o falsa impresie ca acestia au vrut.
De asemenea, reiese foarte clar cum procurorul Florenta Alex nici nu lasa avocatul inculpatului sa-si termine fraza si intervine peste el, pentru a pune presiune de natura psihica pe inculpat si de a-i creea o temere: ii garanteaza ca va lua cu executare, in cazul in care nu va semna acordul de recunoastere a vinovatiei”, sintetizeaza fostul ofiter de politie judiciara Gabriel Furcea, pe aceleasi materiale, la sfarsitul stenogramelor depuse la dosar. (G.I.)