Purtatorul de cuvant al Executivului Dan Carbunaru a declarat, joi seara, ca ANPC, ANAF, Consiliul Concurentei au facut deja controale in urma situatiei constatate, miercuri seara, la mai multe statii de carburant din toata tara si s-au aplicat amenzi consistente, fiind in discutie si confiscarea veniturilor provenite din majorarea preturilor.
„Pana la acest moment, pot sa va prezint situatia controalelor raportate de aceste structuri. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a controlat peste 70 de statii de carburant pe intregul teritoriu al tarii, aplicand amenzi in valoare de 370.000 de lei, dintre care cea mai mare, de 100.000 de lei, a fost aplicata chiar la sediul central al unui furnizor de carburanti in Romania, care are pe teritoriul national 215 statii de carburant.
Odata cu amenda a fost propus si semnat deja ordinul presedintelui ANPC, Horia Constantinescu, ordin de incetare a practicilor comerciale incorecte pentru acest furnizor de carburanti.
As vrea sa va mai spun ca statia de la Beius devenita deja celebra in Romania, in cursul zilei de ieri, prin nivelul extrem de ridicat si de nejustificat al pretului practicat a fost amendata cu 35.000 de lei, de asemenea fiind propusa si semnata si in acest caz o decizie de incetare a practicilor comerciale incorecte – mai exact, de fiecare data cand o astfel de decizie este emisa de ANPC, pe langa sanctiunea data, pe langa amenda, implica si revenirea la pretul anterior.
De altminteri, in multe dintre aceste situatii, dupa controalele ANPC, s-a constatat faptul ca stocuri preexistente, care aveau o anumita valoare la vanzare, au fost comercializate la preturi mai mari. Repet, era vorba de stocuri preexistente, nu de noi stocuri de carburant.
Exista inca patru decizii de incetare a practicilor comerciale incorecte emise pentru alti operatori economici, din Cluj si din Galati, asa cum va spuneam, ordinul acesta de incetare a practicilor comerciale incorecte implicand revenirea la conditiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor inainte de momentul respectiv, considerand inspectorii ANPC ca nu exista temei pentru majorarea de pret practicata de operatorii economici in ultimele doua zile.
Dupa cum stiti, alaturi de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, si ANAF si Consiliul Concurentei au inceput verificari. Rezultatele, data fiind complexitatea examinarii acestor documentatii, urmeaza sa fie anuntata public, pe masura ce se finalizeaza controale de fond incepute de aceste institutii.
Ministrul de finante a dispus Directiei Generale Antifrauda din cadrul ANAF, demararea unei ample actiuni de verificare a pietei combustibilului din Romania, in conformitate cu atributiile legale ce-i revin si sunt peste 100 de echipe constituite in acest sens pentru a verifica statiile de vanzare, dar si distribuitorii angro, antrepozitele fiscale si companiile implicate.
Detalii legate de rezultatele acestor controale ample vor fi furnizate si de catre Guvern si de catre autoritatile care le gestioneaza”, a anuntat Dan Carbunaru.
Tot, in cursul zilei de azi, MOL Romania a emis un comunicat in care precizeaza ca nu are control asupra preturilor din benzinariile partenere.
„In Romania, MOL are doua modele de operare, statiile proprii si statiile MOL Partener, in regim de franciza, care vand carburanti MOL (au statutul de competitori directi pentru statiile proprii) si au o politica comerciala proprie, in care MOL nu intervine, conform normelor legale in vigoare.
Asa se explica situatia pretului practicat in statia MOL Partener din Beius si care, de altfel, nu a fost una singulara, mai multe statii apartinand si altor companii cu acelasi profil, avand o practica asemanatoare.
Astfel, reteaua MOL Romania nu are control asupra preturilor practicate de statia din Beius sau de ceilalti parteneri-franciza”, au transmis joi, reprezentantii MOL Romania Petroleum Products SRL. (I.P.)
Benzinaria criminala trebuia DEMOLATA, NU AMENDATA !!!