Cazarile pentru refugiatii ucraineni care ajung in Timisoara, verificate printr-un sistem unic la nivel national. “Devenim responsabili pentru siguranta lor!”

Campania ”Timisoara pentru Ucraina” este activa de aproape doua saptamani si, in ultimele zile, s-a concentrat pe primirea refugiatilor care ajung in oras si au nevoie urgenta de ajutor. Timisoara pentru Ucraina deruleaza un sistem unic in tara, de verificare a cazarilor unde ajung refugiatii ucraineni.


Cei care ofera locuri de cazare le inscriu pe o platforma dedicata https://timisoarapentruucraina.ro/ro/register. De acolo, ofertele sunt preluate de o echipa de la Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara impreuna cu ONG-ul specializat pentru ajutorarea refugiatilor, LOGS.

Echipa merge pe teren la fiecare cazare inscrisa si verifica pe baza unui chestionar, daca conditiile de cazare oferite sunt decente si locul este sigur. Doar cazarile care sunt validate vor primi refugiati. Odata cazati, echipa va tine in continuare legatura cu ei.

„Sunt persoane vulnerabile – mame, copii, persoane in varsta – pentru a caror siguranta devenim responsabili. Acest mecanism de verificare al cazarilor la care ii ducem pe refugiati este un proces colaborativ in care isi unesc fortele mai multi parteneri. Raspunsul venit din partea oamenilor si a societatii civile din Timisoara in urma apelului facut de primarie este coplesitor.

Doresc sa le multumesc donatorilor, firmelor, organizatiilor implicate pentru sprijinul lor si in mod special voluntarilor pentru organizarea exemplara facuta in doar cateva zile. Vrem sa-i ajutam intr-un mod cat de concret posibil pe cei care fug din calea razboiului, lasand in urma toate lucrurile pentru care au muncit intreaga viata”, Dominic Fritz, primarul Timisoarei.

Pana azi dimineata au fost inscrise in platforma 111 oferte de cazare, dintre care au fost verificate 64 de locuri oferite de persoane fizice. Echipele sunt zilnic pe teren, validand in continuare spatiile disponibile. 60 de persoane au fost cazate prin aceasta initiativa pana acum, iar alte 13 s-au inscris in program pentru alte nevoi precum hrana, integrarea in comunitate sau scoli pentru copii.

”Sistemul de verificari unic in tara este unul cu adevarat necesar. Dintre cei care vin in Romania multi nu cunosc limba sau nu vorbesc engleza. Cu toate acestea, cu totii au nevoie de spatii sigure. Chiar daca au nevoie pentru cateva zile sau pe perioade mai lungi, este important sa se simta in siguranta. Directia de Asistenta Sociala impreuna cu LOGS – Grup de Initiative Sociale au verificat toate cazarile unde se afla refugiati si putem spune ca multi sunt uimiti de conditiile bune puse la dispozitie. Toate cazarile sunt inscrise pe https://timisoarapentruucraina.ro/ro si ii incurajam pe toti cei care pot oferi locuri, sa le inscrie in continuare in platforma. Ne bucuram ca le putem oferi incredere celor care fug din calea razboiului”, transmite Eszteró Emese, Director DAS Timisoara.

Timisoara pentru Ucraina a lansat si o campanie de strangere de fonduri pentru a ajuta Cernauti – oras infratit cu Timisoara, care gazduieste peste 15.000 de refugiati din alte orase afectate de bombardamente.

Partenerii campaniei incurajeaza initiativele locale sa ii contacteze, pentru a avea o vedere de ansamblu a tuturor resurselor, care pot fi utile refugiatilor. Platforma campaniei – https://timisoarapentruucraina.ro/ro  – ofera transparenta totala si oricine poate urmari in timp real care sunt nevoile si resursele disponibile. Pana in prezent au fost donati 165.069 de lei de catre donatori individuali si 137.668 de lei de catre mai multe companii din oras. Cheltuielile se ridica la 303.416 de lei, bani din care au fost achizitionate corturi, paturi de campanie, saltele, saci de dormit, incalzitoare pentru corturi, echipamente si provizii medicale sau dotari pentru spatiile de cazare.

O parte din aceste lucruri sunt pentru refugiatii din Timisoara, iar o alta parte pentru Cernauti, oras ucrainean infratit cu Timisoara. Primul transport a inclus cinci generatoare de mare putere si alte lucruri necesare.

Companiile care doresc sa se implice pot contacta coordonatorii programului prin e-mail la timisoara.pentru.ucraina@gmail.com, completand formularul de pe site-ul www.timisoarapentruucraina.ro sau prin WhatsApp, la numarul +40 741 113 952.

„Timisoara pentru Ucraina” este o coalitie de 30 de ONG-uri, companii si institutii din Timisoara care, la initiativa Primariei Municipiului Timisoara, si-au unit eforturile pentru a ajuta populatia civila din Cernauti si Ucraina, afectata de razboi si refugiatii care ajung la Timisoara. (I.P.)

Leave a Reply