Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala, din cadrul ANAF, au identificat o firma cu sediul in Bucuresti, prin intermediul careia, in perioada 2019–2021, s-au vandut online telefoane mobile de ultima generatie si s-au obtinut venituri totale de aproape 43 milioane de lei, fara a fi inregistrate si declarate.
Astfel, reprezentantii firmei au cauzat un prejudiciu total de aproximativ 12 milioane de lei, reprezentand taxa pe valoare adaugata, impozitul pe profit si impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferente.
Pentru asigurarea recuperarii prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifrauda fiscala vor sesiza organele de urmarire penala.
In cadrul controalelor, inspectorii antifrauda fiscala au constatat ca reprezentantii firmei livrau personal in Bucuresti si vindeau telefoanele direct din portbagajul masinii. In tara au expediat peste 17.000 de colete, cu plata ramburs, prin intermediul unor firme de curierat, carora le-au declarat identitati fictive.
Inspectorii DGAF au constatat ca nu se desfasura nicio activitate comerciala la sediul declarat, iar la aceeasi adresa sunt inregistrate peste 500 de alte firme.
Pentru disimularea legalitatii comercializarii, produsele erau livrate cu optiunea de verificare a coletului la livrare si erau insotite de inscrisuri cu aparenta de factura, cumparatorii fiind in imposibilitatea de a beneficia de drepturile legale si de garantia produsului.
Mai mult, firma era inactiva si accepta plati doar in numerar, semne vizibile ale unor nereguli fiscale.
Verificarile vanzarilor online de bunuri cu livrare prin curier vor continua pentru asigurarea fiscalizarii incasarilor.
Directia Generala Antifrauda Fiscala recomanda tuturor comerciantilor, persoane fizice sau juridice, care au realizat vanzari online, sa se asigure ca au achitat toate obligatiile fiscale datorate bugetului de stat. (ANAF)