Nici nu s-au stins bine ecourile litigiului pe care medicul Lazar Fulger l-a avut cu Directiei Generale Control Venituri Persoane Fizice – Directia Persoane Fizice cu Risc Fiscal din cadrul ANAF – dupa ce inspectorii l-au acuzat ca, in cursul anului 2015, acesta ar fi cheltuit aproape 100.000 de euro din surse neidentificate -, ca reputatul chirurg a si inceput o campanie de recuperare a unor sume de bani pe care pretinde ca le-ar fi acordat, din greseala, unor fosti parteneri de afaceri.
Astfel, astazi, la Curtea de Apel Timisoara, presedintele Colegiului Medicilor Timis a fost audiat in legatura cu mai multe sume de bani pe care contabila sa le-ar fi virat in contul unei societati comerciale, pe care medicul le cere inapoi. La aproape trei ani de la asa-zisele viramente bancare facuta de contabila sa „din eroare”.
De altfel, o prima suma, de peste 200.000 de lei, ar fi primit-o inapoi, insa ar fi ramas in litigiu inca 43.000 de euro, plus dobanzi si penalitati, bani pe care Lazar Fulger ii revendica in instanta.
Audiat cu calm de catre judecatorii completului de apel, care i s-au adresat respectuos si cu apelativul „domnule doctor”, chiar daca niciunul dintre avocatii din sala n-au dezvaluit profesia petentului, Lazar Fulger a raspuns, in repetate randuri, la intrebarile adresate de instanta, cu „nu stiu”, „nu exista semnatura mea”, „intrebati-o pe contabila”, „contabila avea acces la toate conturile de la Banca Transilvania”.
De altfel, reputatul chirurg nu a ezitat sa spuna ca nu mai putin de patru viramente in contul fostului partener de afaceri au fost facute „din eroarea” contabilei, iar aceste plati nu reprezinta in niciun caz imprumuturi, ci „sprijin financiar” sau „plati nedatorate”.
Nu de putine ori, Lazar Fulger a fost atentionat de avocatul sau, Arcadie Anastasescu, sa fie atent la enuntul intrebarii si sa raspunda la obiect, sa lase povestile. „Se spune ca profesorii nu stiu sa asculte, iar acest aspect se verifica si in cazul clientului meu”, a precizat Arcadie Anastasescu, la un moment dat, ingrijorat ca Lazar Fulger ar putea devoala plati facute cu bani negri sau alte aranjamente de culise.
Regina probelor in cazul apararii a fost un document semnat de Lazar Fulger in fata notarului prin care-si lua angajamentul, dupa ce si-a cesionat partile dintr-o firma partenerului de afaceri si si-a primit suma pe care a solicitat-o, ca nu mai are nicio pretentie si ca nu va deschide niciun litigiu in viitor.
Un acord autentic pe care l-a incalcat, imediat dupa ce partenerii de afaceri au descoperit plati clandestine in registrele contabile si au apelat la instanta pentru a cere cuvenitele despagubiri.
„Dupa ce noi am deschis un proces in care am solicitat suma de 50.000 de euro, pe care am si dovedit-o cu acte contabile, ne-am trezit dati in judecata pentru o pretinsa datorie de 43.000 de euro. Bani pe care contabila ni i-ar fi virat din eroare, intrucat denumirea beneficiarului era presetata in calculator. Cum sa fie presetata denumirea unei companii, cand este vorba despre completarea primei facturi”, ne-a dezvaluit aparatorul paratului, avocat in Baroul Bucuresti.
„Dupa audierea de azi, mai mult am involuat in solutionarea acestui dosar”, a precizat presedintele completului de judecata, care se straduia sa inteleaga cum este posibil ca o contabila sa faca patru plati consecutive catre o alta societate comerciala, cu care este afiliata, sub pretextul ca a fost „o eroare” si, in consecinta, „o plata nedatorata”.
Mai cu seama ca, potrivit art. 1.341 din Codul Civil, in cazul unei plati nedatorate, se prezuma, pana la proba contrara, ca plata s-a facut cu intentia de a stinge o datorie proprie. Dupa pledoariile de final ale avocatilor, cauza a ramas in pronuntare. (G.I.)