Un castel din Timis cu o vechime de 270 de ani va fi reabilitat printr-o investitie de peste 3 milioane de euro! Astazi a avut loc conferinta de lansare a proiectului (P)

Astazi, 31 ianuarie 2022, intre orele 14 – 16 a avut loc, in format hibrid, conferinta de lansare a proiectului „Reabilitarea, refunctionalizarea si revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Judetul Timis”, acronim REVER-MOCIONI, cod CALL03-1, finantat prin Granturile SEE 2014 – 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA.


Consiliul Judetean Timis este promotorul acestui proiect in parteneriat cu Institutul Intercultural Timisoara si North Consulting ehf. din Islanda. Organizatiile partenere vor implementa activitatile din  planul de revitalizare al monumentului istoric, care vor fi organizate in paralel cu lucrarile de restaurare.

La conferinta au participat: Alin Nica – presedintele Consiliului Judetean Timis, reprezentanti ai Operatorului de Program – Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii, echipa de implementare si partenerii de proiect, reprezentanti ai proiectantului si constructorului, precum si ai comunitatii locale din Foeni.

Baronul Michael de Styrcea, care a acceptat rolul de ambasador al proiectului, a participat de asemenea la conferinta, pentru a-si afirma sprijinul pentru implementarea acestuia. Michael de Styrcea este nepotul de frate al lui Ioan I. Mocioni-Starcea, fiul adoptiv al ultimului descendent pe linie masculina al familiei Mocioni, Antoniu Mocioni de Foen.

Baronul a prezentat contextul istoric prin care familia Starcea a ajuns sa fie inrudita cu familia Mocioni, dupa ce Antoniu Mocioni, neavand urmasi,  l-a adoptat pe Ioan I. Mocioni-Starcea, fiul bunului sau prieten, Ioan Victor, baron de Starcea. Michael de Styrcea a relatat despre proiectul de succes al renovarii Conacului Starcea din Valeni, distins cu premiul I la editia a XIII-a a Bienalei Nationale de Arhitectura. De asemenea, acesta a adus in discutie necesitatea restaurarii Mausoleului din Foeni al familiei Mocioni, printr-un proiect complementar celui de reabilitare si revitalizare a conacului.

In cadrul evenimentului, au fost prezentate obiectivele proiectului, formula parteneriala, bugetul si sursele de finantare, activitatile din planul de revitalizare si stadiul implementarii proiectului.

Presedintele Consiliului Judeten Timis, Alin Nica, a declarat cu aceasta ocazie: „Lucrurile au inceput sa intre pe un fagas normal de desfasurare, dupa intarzierile intampinate anterior. O buna comunicare cu antreprenorul, precum si o supraveghere indeaproape a evolutiei lucrarilor din partea personalului tehnic din cadrul Consiliului Judetean, ne vor permite ca, la final, sa avem parte de unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din tara, ce va polariza dezvoltarea zonei pe mai multe sectoare.

Proiectul, in totalitatea sa, este unul mult mai complex, reabilitarea monumentului fiind doar una dintre componente. Este insa o etapa provocatoare si laborioasa. Conacul Mocioni va deveni un centru pentru activitati culturale, educationale si artistice. Vom desfasura aici actiuni intersectoriale, culturale, educationale, patrimoniale, turistice sau artistice.

Obiectivul proiectului trece cu mult de miza reabilitarii fizice a conacului. Tintim o revigorare  economica, sociala si culturala a zonei, prin atragerea de turisti, avand in vedere valoarea nationala si universala a Conacului Mocioni din Foeni.

Vor putea fi desfasurate numeroase actiuni menite sa atraga atentia asupra oportunitatilor create de reabilitarea conacului, precum constituirea grupului de actiune si sprijin Prietenii Conacului Mocioni, campanii de sensibilizare si informare, frustuck banatean, vizite de studiu, rezidenta de arta stradala si amenajare peisagistica, baluri caritabile etc.”

Informatii despre proiect

Proiectul, situat initial pe lista de rezerva a apelului Restaurarea si revitalizarea monumentelor istorice – Programul RO-CULTURA, a fost selectat pentru finantare in urma suplimentarii fondurilor alocate acestui program de catre Statele Donatoare, Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Astfel, in data de 25.05.2021, a fost semnat contractul de finantare, cu o durata de 36 luni (mai 2021 – aprilie 2024), in valoare totala de 16.969.459,77 lei (3.447.185,44 euro), din care valoarea finantarii nerambursabile (85% Grant SEE si 15% bugetul national) este de  9.521.000,02 lei (1.934.101,21 euro).

Obiectivul proiectului il constituie dezvoltarea economica, sociala si culturala a judetului Timis prin punerea in valoare a Conacului Mocioni din Foeni, monument istoric de valoare nationala si universala.

Obiectivele specifice constau in: 1. cresterea atractivitatii turistice-culturale a zonei prin reabilitarea si refunctionalizarea monumentului istoric – Conacul Mocioni din comuna Foeni, judetul Timis, pe parcursul a 36 de luni si 2. dezvoltarea unei oferte culturale atractive si unice in judetul Timis prin punerea in valoare a unui monument istoric situat intr-un mediu rural marginalizat, pe parcursul a 36 de luni.

Consiliul Judetean Timis, in calitate de promotor de proiect, a semnat, in data de 17.12.2021, contractul pentru lucrarile de proiectare si executie cu asocierea T.T.&CO SOLARIA GRUP SRL – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL. Durata serviciilor de proiectare este de 6 luni, iar lucrarile de executie se vor realiza in 22 de luni, astfel ca monumentul istoric din Foeni va fi complet restaurat pana la sfarsitul lunii aprilie 2024.

Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna. In total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde intre 1994 si 2014 si €1,55 miliarde pentru perioada de finantare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

NOTA: Proiect finantat prin Granturile SEE 2014 – 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA. (Consiliul Judetean Timis)

Leave a Reply