Politistii Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase – IGPR, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 2 Bucuresti, au efectuat, in aceasta dimineata, nu mai putin de 103 perchezitii domiciliare, in municipiul Bucuresti si 36 de judete, printre care si Timisul, intr-un dosar de nerespectarea regimului armelor si al munitiilor si contrabanda calificata.
Actiunea vizeaza cresterea gradului de siguranta si scoaterea din circuitul ilegal a unor arme de foc, scurte si lungi, care ar fi fost introduse pe teritoriul Romaniei, expediate din Ungaria, prin intermediul unor firme de curierat rapid. Este vorba despre arme neletale, supuse autorizarii, care au potential de a rani persoanele, dar pot fi folosite si pentru intimidare, in conditiile in care, vizual, au aceleasi caracteristici ca o arma de foc autentica.
Scopul principal al acestei actiuni este scoaterea de pe piata a acestora. In Ungaria, acest tip de arme este supus unui regim mai permisiv. Ele erau trimise in Romania in colete, sub denumirea altor produse.
Activitatea infractionala a unei persoane juridice, cu sediul in Ungaria, a fost documentata de politistii Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase, in perioada iulie – noiembrie 2021, constatandu-se ca, prin intermediul unui site web, aceasta ar fi comercializat, pe teritoriul Romaniei, catre persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizarii si diferite tipuri de munitie aferente acestora, fara a respecta conditiile de procurare, prevazute de Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor si al munitiilor.
Activitatea infractionala s-ar fi desfasurat prin plasarea de comenzi catre magazinul online, iar, din depozitul situat pe teritoriul Ungariei, ar fi fost livrate armele si munitiile catre cumparatorii romani, prin intermediul firmelor de curierat, care introduc bunurile in tara, fara a declara acest fapt autoritatilor vamale si fara a indeplini conditiile solicitate de legislatia nationala in acest domeniu.
Dupa introducerea pe teritoriul Romaniei a armelor si a munitiilor, livrarea catre cumparatorul final s-ar fi realizat prin interpunerea altor firme de curierat rapid.
In activitati sunt angrenati peste 300 de politisti specializati in cercetarea infractiunilor la regimul armelor si al munitiilor din cadrul structurilor arme, explozivi si substante periculoase, precum si criminalisti si luptatori de interventie si actiuni speciale.
Activitatile se desfasoara in judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea si Vrancea. (G.I.)