Universitatea de Vest din Timisoara, in parteneriat cu 12 universitati europene, implementeaza proiectului Erasmus+ nr. 2020-1-RO01-KA203-080299 „Smart Teaching in Accounting – Meeting Place Online, (STAMP-Online)”, iar in perioada 22-26.11.2021 s-a desfasurat primul Program de Studiu Intensiv, din cele trei incluse in programul dezbaterilor.
In cadrul proiectului, universitatile partenere contribuie la dezvoltarea de studii de caz din domeniul contabilitatii, care sunt rezolvate de studenti in echipe internationale.
Cele patru studii de caz ilustreaza efectele digitalizarii in raportarea financiara conform IFRS, fiscalitatea internationala, raportarea non-financiara si audit.
Universitatile partenere in proiect sunt urmatoarele:
- Universitatea de Vest din Timisoara, Romania
- Friedrich Alexander University Erlangen Nürnberg, Germania
- Bournemouth University, Marea Britanie
- Corvinus University of Budapest, Ungaria
- Leopold-Franzens University, Innsbruck, Austria
- Instituto Politecnico do Porto, Portugalia
- International Hellenic University, Kavala, Grecia
- Université de Bretagne-Sud, Vannes, Franta
- Université du Luxembourg, Luxemburg
- Università degli Studi di Urbino Carlo Bo, Urbino, Italia
- Universidade de Vigo, Spania
- ISM University of Management and Economics, Vilnius, Lituania
Lider de proiect este Universitatea de Vest din Timisoara, prin Departamentul de Contabilitate si Audit din cadrul Facultatii de Economie si de Administrare a Afacerilor.
Proiectul presupune organizarea unui numar de trei Programe de Studiu Intensiv, la care fiecare universitate partenera participa in medie cu 5 studenti. Cele trei programe de studiu sunt gazduite, in ordine cronologica, de Universitatea de Vest din Timisoara, ISM University of Management and Economics, Vilnius, Lituania si Leopold-Franzens University, Innsbruck, Austria.
In mod obisnuit, astfel de evenimente sunt organizate cu prezenta fizica la universitatea gazda. Cu acest prilej, studentii participanti petrec o saptamana intr-un oras universitar european si au ocazia de a cunoaste cultura acestuia. In conditiile actuale, programul a avut loc online.
Universitatile partenere sunt membre ale retelei internationale AFECA (Association des Formations Européennes a la Comptabilite et à l’Audit), infiintata in anul 1993 in Vannes, Franta. Reteaua implementeaza astfel de proiecte inca de la infiintare, iar numarul universitatilor partenere a crescut in timp.
O parte din cadrele universitare care sprijina astazi programele de studiu au participat initial in calitate de studenti. Pentru Universitatea de Vest din Timisoara, STAMP-Online este al treilea proiect implementat in calitate de membru AFECA. Colaborarea a inceput in anul 2014, cu proiectul Erasmus+ nr. 2014-1-AT01-KA203-000965–„International Learning Platform for Accountancy” (ILPA), coordonat de Universitatea din Innsbruck.
Patru ani mai tarziu a inceput implementarea celui de-al doilea proiect, nr. 2018-1-UK01-KA203-048027 „Designing Innovative Pedagogy for Complex Accountancy Topics (DIPCAT)” avand ca leader Universitatea din Bournemouth.
Proiectul actual a fost lansat in decembrie 2020 si are o durata de 2 ani. Toate cele trei proiecte au un format similar (patru studii de caz, testate de studenti in cadrul unui numar de trei programe de studiu intensiv) si au fost finantate prin programul Erasmus+.
La finalul fiecarui proiect, studiile de caz raman disponibile online, pentru a fi utilizate in activitatea de seminar de universitati interesate (inclusiv universitati din afara retelei).
„Practic, prin implicarea in astfel de proiecte se demonstreaza ca la Universitatea de Vest din Timisoara exista competente academice si profesionale similare la nivelul oricarei universitati europene, ca profesorii Departamentului Contabilitate si Audit au o recunoastere internationala din perspectiva practicilor si cercetarii, iar studentilor specializarilor din domeniul Contabilitatii (fie cu predare in limba romana, fie cu predare in limba germana) li se creaza premisele unei realitati legate de nivelul lor de pregatire profesionala specifice unui mediu in care afacerile sunt globalizate”, a mentionat prof. univ. dr. Bunget Ovidiu Constantin (foto), director al Departamentului Contabilitate si Audit. (I.P.)