Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, marti, sa admita recursul in casatie formulat de avocatul Robert Rosu si sa il achite in dosarul Ferma Baneasa, in care a fost condamnat la 5 ani de inchisoare. Decizia a fost luata de completul de judecatori Rodica Cosma – Laura Soane – Stefan Pistol, urmand ca avocatul sa fie eliberat de indata din inchisoare.
„Admite recursul in casatie declarat de inculpatul Rosu Robert Mihaita impotriva aceleiasi decizii. Desfiinteaza, in parte, decizia atacata, numai in ceea ce il priveste pe inculpatul Rosu Robert Mihaita si, in rejudecare: achita pe inculpatul Rosu Robert Mihaita pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat, a infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.
Anuleaza formele de executare emise in baza deciziei penale nr.382/A din data de 17 decembrie 2020, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul nr.345/64/2016 si dispune punerea de indata in libertate a inculpatului Rosu Robert Mihaita, daca nu este arestat in alta cauza.
Inlatura dispozitia privind obligarea inculpatului Rosu Robert Mihaita la plata sumei de 17829,73 euro, contravaloarea in lei la cursul BNR din ziua platii efective, catre partea civila Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Protectia Plantelor, cu titlu de despagubiri civile. Ridica masurile asiguratorii instituite fata de inculpatul Rosu Robert Mihaita, prin ordonantele procurorului din datele 08.12.2015, 12.02.2016, 11.03.2016 si 25.03.2016, pana la concurenta sumei de 17829,73 euro. Inlatura dispozitia privind obligarea inculpatului Rosu Robert Mihaita la plata cheltuielilor judiciare catre stat”, se mentioneza in minuta sedintei Inaltei Curti.
In aceeasi sedinta, au fost respinse, ca nefondate, recursurile in casatie declarate de inculpatii Truica Remus, Delcea Valentin, Gheorghita Dragomira, Popa Caterina, Dicu Corina Teodora, Marcovici Marius Andrei, Andronic Dan Catalin, Ignatenko (fosta Pavaloiu) Nela, Olteanu Gheorghe, Mateescu Lucian Claudiu, Jecu Nicolae, Musat Apostol si Dima Niculae impotriva deciziei penale nr.382/A din data de 17 decembrie 2020, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul nr.345/64/2016.
Reamintim ca, la sfarsitul anului trecut, completul – format din judecatorii Florentina Dragomir, Ionut Matei si Ioana Alina Ilie – i-a trimis dupa gratii pe omul de afaceri Remus Truica, dar si pe avocatul Robert Rosu de la casa de avocatura Tuca, Zbircea si asociatii si i-a condamnat, de asemenea, pe miliardarul israelian Beny Steinmetz si pe asa zisul print Paul al Romaniei, insa acestia se sustrag executarii pedepsei. In motivare, judecatorii explica in detaliu de ce l-au condamnat la 5 ani de detentie cu executare pe avocatul Robert Rosu. Condamnarea acestuia a starnit protestele avocatilor din Romania sub hashtagul #JeSuisRobert, dar si ale asociatiilor internationale ale avocatilor.
Inalta Curte a explicat pe pagini intregi ca avocatul nu a fost condamnat – asa cum s-a sustinut – pentru faptul ca ”si-a facut doar meseria” si pentru ca a emis opinii juridice in apararea intereselor clientilor sai, ci pentru ca s-a implicat activ in incalcarea legii.
Iata cateva detalii despre judecatorii din completul care a cedat presiunii avocatilor si l-a pus in libertate pe Robert Rosu:
- Judecatoarea Laura Soane a fost promovata la Sectia Penala a Inaltei Curti, in acest an, in urma unui concurs, chiar daca, in 2021, sotul ei a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru trafic de migranti. A facut parte din completul Curtii de apel Oradea care i-a achitat pe cei 37 de politisti de frontiera, vamesi si transportatori trimisi in judecata de DNA pentru luare de mita.
Judecatorul Stefan Pistol a devenit celebru dupa ce a facut opinie separata in sensul achitarii fostului lider PSD, Liviu Dragnea, in procesul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman. In schimb, Pistol a facut opinie separata in sensul condamnarii la un an de detentie cu suspendare in cazul fostului lider PNL, Ludovic Orban. Pana la urma, Orban a fost achitat definitiv. Judecatorul Stefan Pistol a facut parte si din completurile care l-au achitat pe fostul deputat PSD Sebastian Ghita in doua dosare penale.
Judecatoarea Rodica Cosma a facut parte din completul care l-a achitat pe fostul premier PSD Adrian Nastase in dosarul matusa Tamara. Judecatoarea Rodica Cosma a facut parte din completul care l-a arestat pentru presupuse abuzuri pe celebrul ex-procuror DNA Ploiesti, Mircea Negulescu zis Portocala.
In acest context, se poate concluziona ca, daca Robert Rosu a fost condamnat de „completul negru” de la Inalta Curte, dupa un an de detentie a fost eliberat de un veritabil „complet rosu”… (V.E.)