Hotarare surprinzatoare a Curtii de Apel Timisoara pronuntata, in urma cu putin timp, intr-un proces de presa in care doi jurnalisti si o publicatie zonala au fost chemati in judecata de un ofiter de politie de la IPJ Timis, care s-a simtit lezat de dezvalurile aparute in public, in care s-a relatat despre modul in care acesta ar bloca o investitie imobiliara de cateva milioane de euro.
Judecatorii instantei de apel au hotarat ca jurnalistii care au semnat articole critice la adresa politistului sa-i plateasca daune morale de 25.000 de lei, desi, in februarie 2021, in urma judecarii pe fond a dosarului, Tribunalul Timis a stabilit ca persoanele afectate de articolele de presa ar fi, de fapt, sotia si fiica politistului, interveniente in proces, care au obtinut daune morale in valoare de 20.000 de lei.
O nesincronizare de logica juridica intre cele doua instante, care ridica semne de intrebare asupra modului in care judecatorii se raporteaza la dreptul la libera exprimare si la permisiunea acordata jurnalistilor de CEDO de a publica informatii de interes public, chiar si cand acestea jignesc sau ofenseaza.
„Respinge apelul formulate de catre paratii apelanti impotriva sentintei civile pronuntata de Tribunalul Timis ca neintemeiat. Respinge apelul formulate de catre intervenientele principale apelante pronuntata de Tribunalul Timis ca neintemeiat. Admite apelul formulate de catre reclamantul apelant impotriva sentintei civile pronuntata de Tribunalul Timis.
Schimba in parte sentinta civila apelata. Obliga paratii apelanti intimati in solidar la plata catre reclamantul apelant a sumei de 25.000 lei cu titlu de daune morale. Mentine in rest dispozitiile sentintei civile apelate. Obliga paratii intimati apelanti la plata catre reclamantul apelant a sumei de 2.110 lei cu titlu de cheltuieli de judecata in apel. Cu drept de recurs in termen de 30 de zile de la comunicare”, se mentioneaza in hotararea Curtii de Apel Timisoara.
Pana cand Inalta Curte de Casatie si Justitie va pronunta o decizie definitiva in acest dosar de presa, am considerat de cuviinta sa anonimizam datele de identitate ale partilor aflate in litigiu, pentru a evita eventuala presiune publica ce ar putea fi resimtita de catre instanta de recurs. (G.I.)