Nicolae Ciuca si-a depus, luni seara, in sedinta conducerii PNL, mandatul de premier desemnat, in conditiile in care Cabinetul sau nu are sustinere in Parlament, unde marti era programata audierea ministrilor propusi, iar miercuri votul de investitura. Surse liberale au declarat ca mai multi lideri ai PNL sustin acest lucru pentru o flexibilizare in negocieri, iar urmatoarea desemnare ar fi tot Nicolae Ciuca, cu guvern majoritar, insa.
Astazi sunt doua luni de la declansarea crizei politice in Romania, odata cu demiterea ministrului Stelien Ion, care a dus la iesirea USR de la guvernare. In sedinta BEx al PNL s-a dat unda verde pentru guvern majoritar, astfel incat se flexibilizeaza mandatul si se poate incepe, de maine, negocierea unei majoritati parlamentare fie cu USR, fie cu PSD, au declarat surse liberale.
Este foarte posibil ca urmatoarea desemnare ar putea fi tot in persoana lui Nicolae Ciuca, insa acesta sa poata negocia o echipa guvernamentala cu USR. Sunt si voci din PNL care il propun pe Lucian Bode pentru postul de premier. O decizie se va lua in sedinta BEX care a inceput la ora 20, iar marti va avea loc o sedinta a Biroului National al PNL. De asemenea, procedural, Nicolae Ciuca trebuie sa isi depuna mandatul in Parlament.
Decizia a fost luata in conditiile in care, potrivit calculelor din acest moment, Nicolae Ciuca s-ar indrepta catre un esec la votul de investitura programat pentru miercuri. Marti erau programate audierile ministrilor propusi in Cabinetul Ciuca, audieri care se anuleaza, in noile conditii.
Ciuca se baza acum pe 120 de voturi de la PNL si 29 de la UDMR, in conditiile in care are nevoie de nu mai putin de 234. Astfel, premierul desemnat ar mai fi trebuit sa obtina 85 de voturi pana miercuri. USR insa, care are 80 de parlamentari, a anuntat ca nu va vota un guvern din care nu face parte.
PSD a anuntat ca a decis, cu unanimitate, sa voteze impotriva guvernului minoritar PNL-UDMR. AUR, de asemenea, a anuntat ca nu va acorda votul de incredere, iar cele 18 voturi de la minoritati sunt insuficiente.
De la neafiliati, aproape nicio sansa. 13 dintre ei sunt parlamentari liberali care il sustin pe Ludovic Orban si care au parasit grupul PNL nemultumiti de directia in care a indreptat partidul Florin Citu, cu sustinerea lui Klaus Iohannis.