Afghan Park Timisoara. Expozitie foto cu portrete de migranti si un apel la solidaritate

Consecventa cu misiunea sa de a duce arta catre grupurile marginale si defavorizate, Caravana ROD (a asociatiei DocuMentor) impreuna cu LOGS – grup de initiative sociale – au poposit pentru cateva ore la iesirea spre Arad.


Zilnic, afganii pot fi intalniti pe campul deschis de langa centrul comercial Auchan Timisoara Nord. Adesea infrigurati, mai mereu flamanzi si obositi, cu posibilitati limitate de a mentine o igiena adecvata.

In Parcul afgan, dupa cum il numesc migrantii care il numesc si „casa”, am expus o instalatie de fotografii cu portretele acestor oameni, iar LOGS le-a achizitionat si distribuit mancare de la hipermarketul din apropiere.

Expozitia Afghan Park este rezultatul muncii fotografilor nostri: Oana Stoian, Remus Daescu, Petru Cojocaru, Virgil Simonescu si Adrian Piclisan. In 21 octombrie, vizitatorii afghani, sirieni si pakistanezi ai expozitiei au depasit cu mult numarul celor timisoreni. Acestia erau, in mare parte, ocupati cu cumparaturile cotidiene. Mai putin o doamna, care s-a alaturat actiunii printr-o donatie de alimente si haine.

Insa partea interesanta e ca cei prezenti s-au recunoscut sau i-au recunoscut pe apropiati de-ai lor in portrete. „Asta e in Austria acum, asta – in Germania, iar acesta-n Franta”, ne spuneau baietii. Cinci portrete s-au despartit de expozitie, pentru a fi duse la subiectii imaginilor de catre amicii lor. Pana atunci, unii dintre protagonisti s-au putut vedea in apelurile video facute de cei din camp.

Printre vizitatorii expozitiei fotografice a fost si un IT-ist afgan din Kabul care a lucrat pentru guvern. Pana recent, cand au venit talibanii la putere.

Un baiat de 16 ani, Muhamed, a venit cu un telefon gasit in autobuzul E1. Acesta nu avea cod de siguranta, asa ca noi, organizatorii, am identificat detinatorul si l-am sunat. „Un baiat din Afganistan v-a gasit telefonul si vrem sa vi-l dam inapoi”, i-am spus.

In doar doua decenii inainte de 1989, peste 100.000 de romani au cerut azil politic in Occident. Acest numar reiese din statisticile ONU (UNHCR). Majoritatea au trecut fraudulos granita catre Ungaria sau Iugoslavia, iar riscurile la care erau supusi erau majore.

“Valurile recente de migratie au facut ca Timisoara sa fie un loc important de tranzit in drumul catre Europa. Aproape toti afganii sunt solicitanti de azil la noi, insa visul lor este sa ajunga intr-o tara occidentala, sa obtina statute de refugiati si sa inceapa o viata noua. Un fenomen care seamana izbitor cu miile de frontieristi din Romania care au trecut ilegal granita de vest pe vremea dictaturii comuniste”, se mentioneza intr-un comunicat semnat de regizorul Florin Iepan, presedintele Asociatiei DocuMentor

ROD Festival – Zilele Recoltei Cinematografice Ed. II

Un proiect cultural cuprins in programul cultural prioritar TM2023 RESTART, al Centrului de Proiecte al Municipiului Timisoara, realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local Timisoara. Proiectul cultural nu reprezinta in mod necesar pozitia Primariei Municipiului Timisoara si a Consiliului Local Timisoara.

Continutul proiectului cultural si modul in care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorilor si beneficiarului finantarii. Primaria Municipiului Timisoara si Consiliul Local Timisoara nu sunt responsabile pentru continutul materialului si modul in care acesta ar putea fi folosit.

Proiect sustinut de Consiliul Judetean Timis si Centrul National al Cinematografiei.

Parteneri: KineDok, One World Romania, Universitatea de Vest Timisoara, Cinepub, Kuda.org (Serbia), Best Of Timisoara.

Sponsori: Hella si Groupama

(I.P.)

One thought on “Afghan Park Timisoara. Expozitie foto cu portrete de migranti si un apel la solidaritate

  1. Mă gândesc că au chemat RETIM să facă curățenie în ”Parcul Afgan” deoarece imigranții au fost prea ocupați cu pregătirile pentru ”expoziție”. Vai mama noastră de țărani rupți în cur dar cu pretenții de europeni civilizați…!

Leave a Reply