Primaria Timisoara a emis un comunicat ingrijorator pentru a-i anunta pe abonatii SC Colterm SA, societatea de termoficare a orasului, ca, peste 5 zile, exista riscul sa ramana fara caldura si fara apa calda. Motivul: E.ON a notificat administratia orasului ca, din 25 octombrie, va intrerupe furnizarea de gaze naturale, din cauza datoriilor imense acumulate in ultimii ani si care, odata cu insolventa, se vor prelungi la plata.
Prezentam integral comunicatul Primariei Timisoara:
Primaria Timisoara depune eforturi uriase pentru continuarea livrarii de agent termic in casele timisorenilor. Colterm este intr-o situatie critica.
Colterm se afla intr-o situatie critica pe fondul cresterii uriase a pretului la gaz, E.ON anuntand, astazi, ca in 25 octombrie va opri furnizarea de gaze naturale catre compania de termoficare. Ceea ce inseamna ca distributia agentului termic in circa 50.000 de gospodarii din municipiu, scoli si spitale risca sa fie oprita. Primaria Timisoara si Colterm depun eforturi imense pentru ca acest lucru sa nu se intample.
In aceasta situatie s-a ajuns desi, in acest an, Primaria Municipiului Timisoara a transferat Colterm, din bugetul local, o suma record de 132 de milioane de lei. Datoriile istorice, peste care s-au suprapus penalitatile acumulate in ultimii ani, explozia pretului la energie si intarzierea unor masuri nationale, au dus compania intr-o situatie critica.
„Parcurgem o perioada extrem de grea din cauza exploziei preturilor la gaz. Compania E.ON ne-a informat astazi ca, in 25 octombrie va deconecta Colterm. Nu ne-am dorit sa ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate in ani, capusarea de catre diversele grupuri de interese ce au roit in jurul Colterm, la care s-a adaugat lipsa sprijinului din partea Guvernului in aceasta criza energetica, au adus compania intr-o situatie critica, agravata vertiginos de cresterea uriasa a pretului la gaz.
Anul acesta, am transferat din bugetul local peste 132 milioane de lei catre Colterm. Din acesti bani am fi putut construi doua scoli. Pana acum cateva zile, nu am acumulat niciun leu de datorie noua la E.ON de cand am preluat mandatul si am reusit sa platim deja aproape 10 milioane din cele 70 milioane de datorii acumulate in perioada 2013-2016.
La asta se adauga si alte zeci de milioane, datorii vechi catre alte companii si banci. Am purtat negocieri intense cu E.ON inca din prima zi de mandat astfel incat sa nu mai fim in situatia din ultimii doi ani, de a achizitiona, in fiecare zi, la pretul zilei, gaz pentru functionarea Colterm”, a transmis primarul Timisoarei, Dominic Fritz.
Anul acesta, Primaria Timisoara a facut eforturi mari pentru a recastiga credibilitatea creditorilor Colterm, platind din datoriile istorice, insa, fara ajutorul din partea bugetului de stat, foarte multe orase din tara, inclusiv Timisoara, care au inca sisteme de termoficare centralizata vor fi puse in imposibilitatea de a livra caldura si apa calda in aceasta iarna.
„Din pacate negocierile cu compania E.ON au esuat dintr-un cumul de motive. Am renuntat la multe alte investitii in Timisoara pentru a recastiga credibilitatea platind datoriile istorice si tinandu-ne de cuvant. Aceasta decizie a furnizorului inseamna ca, fara gaz, Colterm nu va putea continua productia si distributia agentului termic. Peste 50.000 de gospodarii, scoli si spitale din Timisoara risca sa ramana fara apa calda si caldura. Este un scenariu pe care inca incercam din rasputeri sa il evitam”, a mai precizat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.
Patru masuri imediate pentru continuarea functionarii Colterm:
Colterm a cerut Autoritatii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei sa desemneze un furnizor de ultima instanta cu care Colterm poate incheia un nou contract. In acelasi timp suntem in negocieri si cu alti furnizori de gaz si continuam negocierile cu compania E.ON pentru identificarea unei formule de a continua colaborarea. Astfel de forme acceptabile pentru ambele parti au fost puse deja in aplicare deja si in alte orase, precum Bucuresti.
Colterm va trece productia cat se poate pe baza de carbune, chiar daca asta ne vulnerabilizeaza in viitor cu nevoia de a cumpara certificate de emisii pentru a compensa poluarea suplimentara produsa de acesta.
Colterm a deblocat negocierile cu doi furnizori de carbune care au inceput deja sa-l livreze catre Timisoara si continua discutiile cu Guvernul pentru eliberarea de carbune din rezerva strategica de stat. Azi noapte am primit deja o prima transa de carbune pentru CET Sud si chiar in aceste ore se incarca inca o garnitura de carbune pentru Timisoara.
Primarul Timisoarei a purtat in ultimele zile discutii cu ministri, prefectura si primari de municipii pentru a obtine un sprijin guvernamental concret prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat si alte masuri (reducerea accizelor, subventii pentru CET-uri, amanarea platilor pentru certificate de emisii etc) care sa sprijine companiile publice de termoficare si implicit cetatenii.
Din pacate, Colterm va trebui sa creasca si tariful pentru populatie, tarif care de ani buni a ramas neschimbat si care intre timp acopera doar o mica parte din pretul real de productie.
In acest context, primarul Dominic Fritz face un nou apel catre toti actorii implicati sa actioneze responsabil fata de timisoreni. Impreuna putem sa gasim cele mai bune variante pentru a asigura in continuare caldura in Timisoara. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)