Tribunalul de Arbitraj Institutionalizat Timis si-a deschis portile, oficial, in urma cu cateva zile, oferind posibilitatea agentilor economici, dar si persoanelor fizice sa beneficieze de consultatie arbitrala gratuita si de solutionarea in timp record a unor litigii civile sau comerciale.
Presedinta noii institutii de pe piata justitiei locale este judecatorul arbitru Tatiana Steleac (foto), care, din cadrul emisiunii Bursa afacerilor, de la TV Europa Nova Timisoara, a aruncat manusa judecatorilor pensionari sau avocatilor cu experienta, pe care-i asteapta sa se inscrie pe tabloul arbitrilor.
“Ii asteptam cu drag sa ni se alature, sa adere la corpul arbitrilor banateni, intrucat experienta lor profesionala reprezinta un mare avantaj in solutionarea arbitrala a litigiilor aflate pe rolul tribunalului nostru”, a precizat judecatorul arbitral Tatiana Steleac.
Tribunalul de Arbitraj Institutionalizat Timis este o jurisdictie alternativa la instanta de judecata statala, cu caracter privat, care functioneaza in mod permanent pe langa Asociatia de Arbitraj Institutionalizat, potrivit dispozitiilor art. 616 din Codul de Procedură Civila. Tribunalul, ca institutie nou infiintata, si-a deschis portile in septembrie 2014, fiind abilitat sa judece orice disputa de natura civila, cu exceptia cazurilor prevazute de art. 542 din Codul de Procedura Civila.
Hotararile pronuntate de Tribunalul de Arbitraj Institutionalizat Timis, potrivit art. 606 Cod procedura civila, coroborat cu art. 429-435 Cod procedura civila, sunt definitive, beneficiaza de putere de lucru judecat si au forta probanta a unui inscris autentic, judecarea unui litigiu prin procedura arbitrala se incheie prin pronuntarea unei hotarari arbitrale, care este comunicata partilor in cel mult o luna de la data pronuntarii ei, hotararea arbitrala comunicata partilor este definitiva si obligatorie, hotararea arbitrala constituie titlu executoriu si se executa silit intocmai ca o hotarare judecatoreasca, iar hotararea arbitrala nu poate fi supusa cailor de atac, ea poate fi desfiintata numai prin actiune in anulare. Si, cel mai important, orice litigiu se solutioneaza in maximum 6 luni. (G.I.)