Lucrarile de reabilitare a Turnului de Apa din Iosefin, unul dintre obiectivele majore in contextul Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2023, vor incepe in aceasta toamna, dupa ce Primaria Timisoara a semnat contractul de executie a reabilitarii cu castigatorul licitatiei deschise, respectiv asocierea Alca European Foundss SRL (lider de asociere) si Research Consorzio Stabile Societa Consortile a Responsabilita Limitata (asociat).
Valoarea contractului este de 6.382.384,89 de lei, la care se adauga TVA, durata de executie a lucrarilor fiind de 15 luni.
Lucrarile vor consta in restaurarea scarilor si balustradelor, se va pastra rezervorul 1 integral si se va amplasa un planseu metalic in interior (spatiu foaier), se va pastra rezervorul 2, dar se vor realiza in el goluri pentru lumina (sala pentru activitati culturale), se vor realiza scari interioare noi, se vor inlocui tamplariile exterioare, se va inlocui usa de acces metalica cu una de sticla, se vor aplica tehnici de curatare adaptate finisajelor existente caramida aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare. In interior va fi montat si un lift pentru accesul facil al vizitatorilor in spatiul de belvedere.
„Proiectul face parte dintr-o strategie mai ampla de reconversie a spatiilor industriale din Timisoara pentru cultura, de a pune la dispozitia comunitatii spatiile nefolosite din Timisoara. Ma bucur ca acest santier va fi gata fix cand vom fi Capitala Culturala a Europei, in 2023, iar Turnul de Apa va deveni una din statiile culturale esentiale in cadrul acestui proiect atat de important pentru Timisoara”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.
In interiorul Turnului de Apa din Iosefin vor fi amenajate o cafenea, o sala de expozitii, un spatiu foaier, o sala pentru activitati culturale si un punct de belvedere.
Dupa reabilitare, turnul va fi preluat de Asociatia Prin Banat, care a planuit 120 de programe cu scop educativ si de informare pentru reanimarea cartierului Iosefin.
Proiectul este finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si este implementat de catre Primaria Municipiului Timisoara si Asociatia Prin Banat, in perioada octombrie 2020 – februarie 2024. Valoarea totala a acestuia este de 10.921.581 lei, din care 7.358.432 lei sunt bani nerambursabili, 1.298.546 lei de la bugetul de stat si 2.164.546 lei de la Primaria Timisoara. Durata proiectului este de 41 de luni, cu termen limita stabilit la 29 februarie 2024.
Turnul de Apa din Iosefin, cu inaltimea de 52 de metri, a fost ridicat in 1914, ca un „frate geaman” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani inainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apa din cursul zilei. Atat turnul din Iosefin, cat si cel din Fabric puteau aproviziona orasul cu apa timp de patru ore. (I.P.)