In perioada 17 septembrie – 4 octombrie 2021, RETIM impreuna cu ADID Timis deruleaza in Zona 1 Rural o noua campanie de informare si constientizare a cetatenilor cu privire la prevenirea abandonarii deseurilor in spatii neautorizate, pentru evitarea formarii rampelor ilegale.
In tot judetul exista mii de locatii in care se formeaza in mod constant rampe ilegale de deseuri. Din aceste puncte sunt colectate in mod constant mii de tone de catre operatorul de salubritate in fiecare luna.
Aceste operatiuni de colectare costa in plus, de fapt ne costa pe noi, cetatenii, SUTE DE MII de lei, bani care ar putea fi folositi mai eficient in alte scopuri. Pentru lucruri care conteaza cu adevarat intr-o comunitate!
Pe langa banii risipiti, aceste rampe ilegale de deseuri prezinta urmatoarele riscuri:
- Risc epidemiologic
Risc pentru mediul inconjurator
Risc de perturbare a circulatiei pietonale si auto
Aceste situatii, in loc sa se restranga, se perpetueaza de ani de zile! Dar, acum a venit momentul sa spunem STOP acestui fenomen. Cu ajutorul dvs. putem reduce mult numarul rampelor clandestine.
Ce puteti face dvs cand observati persoane care arunca deseuri in locuri neautorizate?
Fotografiati sau filmati incidentul si indicati locatia pe GPS cu ajutorului telefonului, daca este posibil
Sesizati incidentul, anuntand autoritatile competente din domeniu. Incercati sa descrieti situatia la care sunteti martori cu cat mai multe detalii care pot fi de folos la identificarea persoanei.
Ce puteti face dvs cand descoperiti rampe ilegale?
Fotografiati sau filmati rampa si indicati locatia cu ajutorul cu GPS-ului, daca este posibil
Trimiteti aceste fotografii pe email catre autoritatile competente de pe raza localitatii unde se gaseste rampa.
Solutii oferite de RETIM si ADID pentru debarasarea in mod legal de deseuri voluminoase si periculoase.
Deseurile voluminoase si periculoase se colecteaza in cadrul campaniilor organizate de RETIM si ADID Timis trimestrial si anuntate in prealabil. Nu le abandonati pe spatiile publice sau langa pubele!
Acestea trebuie pastrate in gospodarii pana la momentul sosirii in fiecare localitate a containerului dedicat colectarii lor.
Pentru a afla unde pot sa depuna deseurile din constructii sau alte deseuri care nu se colecteaza de catre RETIM, cetatenii sunt rugati sa contacteze primaria de care apartin.
RETINETI! ! Conform OUG 92/2021 abandonul si eliminarea deşeurilor in afara spatiilor autorizate in acest scop este interzisa si constituie o contraventie si se sanctioneaza cu amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele fizice şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.
Gasiti mai multe informatii despre campania in derulare pe www.retim.ro, Call Center +40 374 885 692 sau pe www.adidtimis.ro. (I.P.)