Un director din ASF face dezvaluiri despre ce se ascunde la City Insurance: compania a platit dobanzi reale de 18 mil. euro la imprumuturi false pe care le-ar fi acordat Vivendi, actionarul majoritar al companiei.
ASF, Autoritatea de Reglementare, incepe sa vorbeasca despre ce a gasit in bilanturile City Insurance, cel mai mare asigurator RCA din Romania trimis oficial, vineri seara, in faliment, conform ZF.
Valentin Ionescu, director in ASF responsabil din primavara de piata asigurarilor, spune ca in urma unor controale facute in Romania si Elvetia au descoperit ca Vivendi, actionarul majoritar a acordat imprumuturi fictive companiei pentru care se plateau dobanzi reale la o rata de 10-12%.
”City a platit din 2017 pana in primavara acestui an 18 milioane de euro ca dobanzi la aceste imprumuturi, dar aceste imprumuturi erau fictive, banii nu au venit niciodata in Romania, conturile prezentate erau false.
Din 2017 incoace, Vivendi a acordat trei imprumuturi de 50 mil. de euro, 25 mil. de euro, iar in primavara acestui an de 50 mil. de euro. Noi am descoperit ca City a platit chiar in avans catre Vivendi dobanzile pentru acest an” a spus el.
Vivendi este o companie unde Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Nastase, este unicul asociat.
Valentin Ionescu a fost trimis director la sectorul asigurarilor, in primavara acestui an, pentru a gestiona cazul City Insurance care s-a soldat cu descoperirea unor falsuri.
Situatia City Insurance era complicata de mai multi ani, dar fiecare conducere a plasat dosarul urmatoarei conduceri.
Nicu Marcu, actualul presedinte care a fost numit in 2020, a declansat controalele extinse la companiile de asigurari, inclusiv la operatiunile din strainatate.
Inaintea lui Nicu Marcu, presedintele ASF a fost Leonardo Badea, actual viceguvernator al BNR, iar inainte de el a fost Misu Negritoiu, care a fost dat jos in timpul mandatului de catre Liviu Dragnea, liderul PSD care avea majoritate parlamentara.
Cei care erau vicepresedinti ASF pe sectorul asigurarilor au pasat dosarul Ciy Insurance de la unul la altul, astfel incat s-a ajuns la situatia de astazi in care gaura ar putea ajunge la 300 mil. de euro, fata de 50 mil. de euro in 2017.
Nu exista pana acum raspunsuri la intrebari: unde sunt banii de la City Insurance si cum toate autoritatile au lasat sa se umfle acest caz.
Reamintim ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a constatat, vineri, starea de insolventa a liderului pietei RCA City Insurance si a decis sa ii retraga autorizatia de functionare. Compania se indreapta spre faliment, daca nu aduce un aport de capital de 150 de milioane de euro pentru a atinge indicatorul de solvabilitate minima. Compania are peste 3 milioane de clienti, iar, in ultimele 10 zile, al doilea mare asigurator RCA, cu preturi la fel de mici ca City, a majorat tarifele si cu 600 de lei, in unele cazuri, iar alti asiguratori au urmat acelasi trend. (I.P.)
Sursa: Mediafax