Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festivalul Dramaturgiei Romanesti, care in acest an s-a intitulat „Seminte”, a ajuns la final. Un final emotionant, incarcat de bucurie si de nostalgie, marcat in cuvintele lor de Ada Hausvater, managerul Teatrului National din Timisoara si de selectionerul festivalului, Oana Bors.
Concluzionand experienta celor noua zile de spectacol, Ada Hausvater a spus publicului prezent duminica, 5 septembrie, la Sala 2:
„Cele 19 spectacole ne-au adus inapoi in salile de teatru, ne-au provocat sa ne intalnim, sa comunicam, sa ne simtim unii pe ceilalti. Aceasta editie s-a intitulat „Seminte”. Este un nou inceput. Oamenii vor ramane puternici impreuna ca individualitati, niciodata ca masa. Am incercat sa cultivam aceste seminte, aceasta individualitate. Vom reusi acest lucru doar prin a fi, fiecare, noi insine, cu buna-credinta, cu tot ce avem mai frumos, mai creativ”.
Cele 15 spectacole incluse in modulul FDR, ca urmare a selectiei realizate de teatrologul Oana Bors, precum si cele 4 spectacole reunite in sectiunea FEST au reflectat o deplasare de paradigma a spectacolelor dinspre formele experimentale inspre temele introspectiei, ale relatiilor interumane si ale reintalnirii cu sinele.
Acestea au fost insotite de evenimentele cuprinse in modulul Studio FEST-FDR, o serie de dialoguri deschise intre spectatori si echipele artistice ale spectacolelor MaMe al Teatrului „Fani Tardini” Galati, Trilogia minelor (Teatrul Dramaturgilor Romani), precum si cu actrita Simona Maicanescu, creatoarea si interpreta spectacolului Astazi mai bine nu m-as fi intalnit cu mine insami.
Festivalul a fost completat de o a treia componenta, Concursul National de Dramaturgie, concretizat prin Atelierele CND, in cadrul carora au fost explorate scenic cele patru piese intrate in aceasta etapa, in echipe formate din actori, regizori si dramaturgi.
Intregul proces s-a deschis publicului larg in cadrul proiectului Teatru-lectura in Parcul Civic, proiect cultural cuprins in programul cultural TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timisoara, realizat cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Timisoara. Concret, cele patru piese au fost prezentate in lectura publica si transmise in live-streaming pe pagina de YouTube a Teatrului National, fiind, totodata, deschise discutiilor si interpretarilor publicului prezent.
Timp de 9 zile, prin reprezentatii, prin intalnirile Studio FEST-FDR, ca si prin spectacolele cuprinse in proiectul „Teatru-lectura in Parcul Civic”, FEST-FDR2021 – SEMINTE a pus in valoare valorile umane fundamentale, pe care selectionerul Oana Bors le enumera: „iubire, viata, moarte, relatii de familie, existenta cotidiana, frumusetea simpla a vietii”, in texte clasice, dar cu precadere in texte ultra-contemporane.
FEST-FDR 2021 – SEMINTE a fost organizat de Teatrul National din Timisoara cu sprijinul Primariei, prin Casa de Cultura a Muncipiului, actiune co-finantata de Consiliul Judetean Timis.
Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm