La propunerea consilierului local USR PLUS Razvan Negrisanu, Primaria Municipiului Timisoara a initiat un nou regulament privind mansardarile in oras, aprobat, azi, de catre Consiliul Local. Revizuirea vechiului regulament era obligatorie, intrucat forma in vigoare este si ilegala si impotriva normelor locale care impun un loc de parcare pe apartament.
Si fostul primar Nicolae Robu a incercat sa modifice regulamentul care a permis multe abuzuri, dar, la presiunea dezvoltatorilor imobiliari, a renuntat. Efectele vechiului regulament il vad toti timisorenii in oras: aspect inestetic, lipsa locurilor de parcare, lipsa de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilitati.
Noul regulament restrictioneaza constructia de noi apartamente tip mansarda la maximum 60% din numarul apartamentelor de la ultimul etaj.
Impune dezvoltatorilor realizarea unui lift pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilitati, obligatoriu prin lege, acoperis sarpanta din tigla rosie sau materiale similare, ferestre tip mansarda.
Constructia de etaje retrase de tip penthouse este permisa, dar nu in spatiile cu destinatia uscatorii. Pentru extinderea apartamentelor de la ultimul etaj nu se solicita lift sau locuri de parcare suplimentare.
In cazurile in care se vor crea unitati locative noi, proiectul va fi insotit de un aviz al Comisiei de Circulatie, un plan de creare de spatii verzi si locuri de parcare ce pot fi amenajate la o distanta de cel mult 100 m de cladire.
Norma locala de un loc de parcare pe apartament devine obligatorie. Prin regulamentul initial se putea adauga pana la 20% mai multe apartamente fara sa se faca niciun loc nou de parcare.
˝Noul regulament a fost discutat cu Ordinul Arhitectilor din Romania si cu Arhitectul sef al Timisoarei, Gabriel Almajan. A durat mai bine de 6 luni de zile ca acest proiect sa ajunga pe ordinea de zi a Consiliului Local. Deloc intamplator, a fost refacut, ulterior pierdut prin aparatul Primariei, refacut din nou si in final astazi a fost adoptat de catre Consiliul Local.
Am discutat pe marginea lui si cu dezvoltatorii imobiliari, care l-au considerat mult prea restrictiv si l-au contestat prin terti, si am aparat, in fata lor, interesul orasului Timisoara. Doua motive m-au determinat sa propun PMT acest regulament: revizuirea vechiului regulament era obligatorie deoarece in forma de azi este practic ilegal si faptul ca nu exista nici o mansarda realizata in 14 ani de zile care sa poata fi data ca exemplu pozitiv.
Prevederile cele mai disputate sunt obligativitatea construirii unui ascensor si a unui loc de parcare pe apartament, desi ambele obligatii sunt impuse de lege si de normele locale.
Daca facem o comparatie intre piata dezvoltatorilor de constructii noi cu piata dezvoltatorilor de mansarde, ultimii sunt favorizati: constructiile noi sunt obligate sa prevada ascensoare si sa amenajeze locuri de parcare, iar cei care fac apartamente in mansarde trec pe sub radar si sunt scutiti de aceste constrangeri.
Restul prevederilor din noul regulament se refera la calitatea arhitecturala a mansardelor care sa nu afecteze ansamblul, ci sa se completeze cu acesta.
Salut faptul ca astazi consilierii locali au decis pentru binele orasului si nu pentru interesele financiare ale unui grup mic de persoane˝, a declarat consilierul local USRPLUS Razvan Negrisanu. (I.P.)