Primarul Dominic Fritz este pornit sa dejoace practica concediilor medicale pe hartie in institutia pe care o conduce. “Este o modalitate de a bloca activitatea!”

Numarul de concedii medicale ale functionarilor Primariei Timisoara a crescut cu aproape 50% in ultimul an. In aceste conditii, primarul Dominic Fritz a transmis Casei Judetene de Asigurari de Sanatate documente impreuna cu solicitarea de a realiza un control de fond, dupa ce numarul de concedii medicale realizate de functionarii Primariei Timisoara in perioada ianuarie-august 2021 a crescut cu 225 fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la un total de 750.


De aceste concedii medicale au beneficiat, in 2021, 594 de angajati ai Primariei Timisoara, fata de 428 in 2020, totalizand aproape 3996 de zile.

„Este adevarat ca aceste concedii se inscriu in limitele legale si ca suntem in pandemie. Exista in Primarie oameni care muncesc, imping lucrurile inainte, si unii dintre ei au avut probleme de sanatate reale. Dar si angajati care, atunci cand primesc o sarcina, isi iau un medical. Iar noua organigrama a avut un impact major asupra starii de sanatate a unor fosti sefi de directii, care o tin, de atunci, din ˝medical˝ in ˝medical˝.

Aceasta este o modalitate de a bloca activitatea in unele compartimente si nu este acceptabil sa abuzezi de un drept individual legal prejudiciind interesul public. Dupa aparitia in spatiul public a unor informatii legate de concediile medicale, am solicitat o analiza si o situatie comparativa cu anul trecut”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Astfel, el a inaintat catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate documente impreuna cu solicitarea de a realiza un control de fond, cu cooptarea reprezentantilor Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale, in baza Ordinului nr.672/2010 pentru aprobarea Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical si a recentei OUG nr.74/2021.

Aceste acte normative dau dreptul CJAS sa verifice, in amanuntime, documentele in baza carora medicii au acordat concediile medicale si sa coroboreze datele din aceste documente, iar pentru ultimele 2 luni sa verifice existenta planurilor de urmarire a evolutiei bolii. De asemenea, in cazul unor nereguli institutia are dreptul sa sesizeze Colegiul Medicilor.

„Am fost avertizat ca e o practica sistemica, ce nu poate fi oprita, o cutuma in administratia publica. Eu nu ma voi preface ca e normal si acceptabil”, a mai transmis primarul Timisoarei. (L.K.)

Leave a Reply