Procurorii DIICOT, sesizati ca in reteaua de magazine LIDL s-au comercializat produse obtinute din prelucrarea cannabisului

Reteaua de magazine Lidl retrage de pe piata doua produse pe baza de canepa, din cauza continutului ridicat de tetrahidrocanabinol (THC). Consumarea acestui produs poate avea consecinte nedorite asupra sanatatii, precum schimbari ale dispozitiei și oboseala.


Producatorul sloven Mogota d.o.o. recheama produsul „Mogota Ceai de canepa 20 buc.” cu data de valabilitate minima 31 decembrie 2022.

In produs s-a depistat un continut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC). Produsul poate fi returnat in toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi restituita, chiar si fara prezentarea bonului fiscal.

Retragerea vizeaza exclusiv produsul „Mogota Ceai de canepa 20 buc“ al producatorului Mogota d.o.o. cu data de valabilitate minima 31.12.2022.

Al doilea produs rechemat este „Vita D’or Ulei bio de canepa presat la rece 250 ml“, tot din cauza continutului ridicat de THC. Produsul poate fi returnat in toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi restituita, chiar si fara prezentarea bonului fiscal.

In consecinta, Asociatia Pro Consumatori a sesizat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu privire la demararea unei anchete care sa elucideze modul in care doua produse alimentare cu un continut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC) notificate de Lidl Romania pe site-ul ANSVSA au fost comercializate in reteaua de magazine.

Sesizarea Asciatiei Pro Consumatori catre DIICOT:

„Asociatia Pro Consumatori (APC), organizatie de utilitate publica, cu peste 31 de ani de activitate neintrerupta in domeniul apararii drepturilor si intereselor economice ale consumatorilor, prin prezenta va aduce la cunostinta urmatoarele: In data de 25 august 2021, pe site-ul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au aparut doua notificari de retragere, respectiv rechemare a produselor Mogota Ceai de canepa 20 buc si Vita D’or Ulei bio de canepa presat la rece 250 ml, pentru motivul depistarii in compozitia acestora a unui continut ridicat de tetrahidrocanabinol.

Cele doua notificari au fost realizate de Societatea Comerciala Lidl Romania SA. Avand in vedere faptul ca tetrahidrocanabinolul este o substanta psihotropa si indiferent de concentratie se incadreaza notiunii de drog de risc si intra sub incidenta dispozitiilor penale, Asociatia Pro Consumatori solicita DIICOT-ului declansarea unei anchete la nivelul magazinelor din reteaua Lidl in vederea identificarii modului in care cele doua produse alimentare cu continut ridicat de tetrahidrocanabinol au ajuns sa fie comercializate pe teritoriul Romaniei.

Este cunoscut faptul ca atat in legislatia romaneasca, cat si in cea a Uniunii Europene nu exista dispozitii legale cu privire la introducerea pe piata a produselor alimentare care sa aiba in compozitie substanta tetrahidrocanabinol.

Totodata, in conformitate cu articolul 7 din Ordonanta de Guvern nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, operatorii economici sunt obligati sa puna pe piata numai produse sigure si, daca actele normative in vigoare prevad, acestea sa fie testate si/sau certificate”, se arata in sesizarea trimisa procurorilor DIICOT de catre presedintele APC. (V.E.)

 

Leave a Reply