Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a semnat ordinul de incepere a lucrarilor pentru proiectul “Extinderea, reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Timisoara din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, prin demolare partiala si extindere orizontala si verticala”, finantat din fonduri europene.
Proiectul de reabilitare vizeaza Corpul B, construit in anii 1960, destinat activitatilor de ambulatoriu si avand o suprafata construita de 1560 mp. In prezent, clinica functioneaza la o capacitate redusa, iar bazinul cu apa termala nu a mai fost folosit din anul 2008.
„Acest proiect este asteptat de peste 12 ani de mii de pacienti din vestul tarii si este esential ca Timisoara sa profite de potentialul pe care il are in acest domeniu. Azi incepem lucrarile pentru modernizarea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din Timisoara, insa investitiile pe care le facem in sanatate sunt constante si vor continua in acelasi ritm accelerat si in anii care urmeaza. Timisoara este un centru medical de referinta in vestul tarii, iar cele 125 de milioane de lei pe care le investim in acest an in domeniul sanatatii sunt vitale pentru ca orasul sa ramana unul de top in acest domeniu”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.
Lucrarile vizeaza: desfacerea/demolarea partiala a zonelor cu cabinetele de electroterapie si sectia de hidroterapie pentru a face loc unei noi structuri care sa respecte normele necesare institutiilor spitalicesti; reabilitarea zonelor care cuprind bazinul mare, vestiarele, grupurile sanitare si legatura cu corpul A; extinderea pe verticala, prin supraetajarea cu un nivel, a zonelor cu noi cabinete de consultatie, legatura cu corpul A, lift exterior; o extindere noua, cu doua etaje pe locul ambulatoriului, care se face pentru cabinetele medicilor, cabinete de consultatie, sali de tratament, vestiare, grupuri sanitare, avand la parter sectorul de hidroterapie recreat si la celelalte niveluri noi functiuni spitalicesti.
Corpul de cladire isi va pastra rolul actual de ambulatoriu si se va realiza o intrare principala din exterior, care va permite accesul direct in ambulatoriu al persoanelor cu dizabilitati si accesul cu targa. Se vor realiza finisaje moderne, se schimba instalatiile interioare si retelele de utilitati si vor fi achizitionate dotari medicale si mobilier.
„Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara este singurul spital din zona de vest a tarii care are in structura sa un serviciu Ambulatoriu de Specialitate Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie cu o vasta baza de tratament, de cercetare si educatie in acest domeniu.
Ambulatoriul Clinicii este o unitate medicala reprezentativa in localitate pentru tratamentele medicale de specialitate oferite de-a lungul timpului cetatenilor Timisoarei, celor din judet si din judetele limitrofe si este unicul centru metodologic de profil din regiune.
Modernizarea, extinderea si dotarea corespunzatoare a ambulatoriului Clinicii de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie este necesara, intrucat va permite imbogatirea ofertei terapeutice de recuperare pentru pacientii cu deficiente musculare, hipotrofii si mobilitatii articulare limitate, reintegrarea mai rapida a pacientilor in campul muncii si cresterea calitatii vietii acestora.
Totodata, aceasta ar face posibila marirea capacitatii operationale a ambulatoriului la 500-600 de pacienti/luna. In cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timisoara a fost demarata, in anul 2016, o procedura pentru efectuarea unui studiu geologic pentru a clarifica viabilitatea surselor actuale de apa termominerala si oportunitatea efectuarii unor noi foraje, pentru o noua aductiune necesara actualului bazin mare”, a explicat Daniel Malita, directorul Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timisoara.
„Clinica de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie este clinica universitara de referinta pentru vestul tarii, pregatind medicii rezidenti in specialitatea Medicina Fizica si de Reabilitare.
Proiectul de reabilitare este absolut necesar, corpurile de cladire necesitand lucrari ample de reabilitare, astfel incat ne bucura demolarea partiala si constructia unui corp nou si, mai ales, dotarea acestuia cu aparatura de top.
Aceasta dotare cu aparatura performanta prevazuta in proiect ne va oferi posibilitatea de a deveni un centru de referinta national in Medicina Fizica si de Reabilitare, oferind medicilor rezidenti si studentilor posibilitatea unei inalte calificari, totul in beneficiul pacientilor care se adreseaza serviciilor de Medicina Fizica si Reabilitare si, totodata, crescand nivelul de abordare a cazurilor mai complexe, care pot fi tratate local”, a completat conf. univ. dr. Razvan Gabriel Dragoi, Sef Sectie Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal De Urgenta Timisoara.
In 10 septembrie 2019 s-a semnat contractul de finantare in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020. In noiembrie 2020 a fost lansata licitatia pentru desemnarea constructorului, care a fost castigata in luna mai 2021, dupa analizarea contestatiei depuse de unul dintre participanti, de SC ALEX-DIA CONSTRUCT SRL, cu o valoare de 12.880.071 lei fara TVA, durata de executie a lucrarilor fiind de 21 de luni.
Concomitent, Primaria Timisoara pregateste documentatiile necesare si pentru reabilitarea corpului A de cladire, astfel incat in urmatorii ani sa avem o clinica complet modernizata. (Primaria Timisoara, Directia Comunicare-Relationare)