Comisia de la Venetia recomanda desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) „ca un prim pas urgent” in cadrul unui proces mai larg de reformare a justitiei, potrivit unui comunicat al Comisiei.
„Comisia de la Venetia saluta intentia autoritatilor romane de a reforma sistemul judiciar si de a reda atributiile procurorilor de la DNA si DIICOT si intelege faptul ca primul pas urgent in aceasta reforma mai larga este desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor comise de magistrati”, potrivit comunicatului transmis, citat de Mediafax.
Comisia a atras atentia si asupra faptului ca desfiintarea SIIJ este dorita si de o mare parte a judecatorilor si procurorilor din Romania.
„Desfiintarea SIIJ este dorita de o mare parte a judecatorilor si procurorilor din Romania si, de asemenea, de comunitatea internationala si de ONG-uri, care vad SIIJ ca pe o structura ce reduce eficienta sistemului legal (…)”.
De asemenea, Comisia de la Venetia atrage atentia ca amendamentele adoptate in Camera Deputatilor la legea de desfiintare a SIIJ ridica semne de intrebare „atat pe continut, cat si pe procedura”.
„Comisia de la Venetia doreste sa sublinieze ca desfiintarea Sectiei Speciale este doar un prim pas in procesul de reforma si ca incurajeaza autoritatile romane sa continue cu un proces de reforma mai larg”, se mai arata in comunicat.
Mai mult, Comisia de la Venetia atrage atentia ca trimiterea in judecata a magistratilor doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecatori si procurori.
Avizul Comisiei a fost solicitat de ministrul Justitiei, Stelian Ion, in 29 martie, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat amendamentul care prevede ca magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu incuviintarea CSM.
Recomandarile Comisiei de la Venetia:
- Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputatilor ar trebui inlaturat, avand in vedere ca introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecatori si procurori in cadrul unui domeniu extrem de sensibil – urmarirea penala – care merge mult dincolo de imunitatea functionala;
Articolul 6 din amendamentele Camerei nu ar trebui sa fie urmarit. Articolul prevede o noua competenta pentru Consiliul Superior al Magistraturii prin acordarea sectiei relevante din aceasta competenta exclusiva de a decide actiunile in chestiuni penale impotriva judecatorilor si procurorilor. Comisia de la Venetia considera ca procedurile penale ce nu se incadreaza competentei imunitatii functionale nu ar trebui sa fie de competenta Consiliului Superior al Magistraturii si ar trebui aduse direct in fata curtii de justitie, fara examinarea anterioara a CSM;
– Reclamatiile partilot vatamate, care deseori sunt reclamatii penale, facute de persoane particulare la adresa judecatorilor si procurorilor ar trebui gestionate de procuratura si ar trebui vazut ca o chestiune urgenta care necesita schimbare. (V.E.)