Produsele din plastic de unica folosinta, interzise, de azi, in toate tarile UE! Romania risca penalitati din partea Comisiei Europene, intrucat nu a transpus masura in legislatia nationala

Astazi intra in vigoare Directiva europeana privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, astfel incat farfuriile, tacamurile de unica folosinta, paiele sau betisoarele de urechi nu vor mai putea fi puse pe piata.


Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a fost adoptata in urma cu doi ani si prevede zece categorii de produse: betigase de urechi, farfurii si tacamuri de unica folosinta, baloane si bete pentru acestea, ambalaje de mancare, pahare din plastic pentru bauturi, alte ambalaje folosite pentru bauturi, filtre de tigari, pungi de plastic, ambalaje din plastic, servetele umede si alte produse de igiena din plastic.

Actul normativ trebuie transpus in legislatia tarilor UE pana la 3 iulie 2021, iar restrictiile de piata si marcarea regulilor de produs se aplica incepand cu aceasta data, in timp ce cerintele de proiectare a produselor pentru sticle se aplica de la 3 iulie 2024.

Masurile de responsabilitate extinsa ale producatorului intra in vigoare din 31 decembrie 2024.

In cazul Romaniei, momentan, Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, adoptata in urma cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusa in legislatia nationala. O Ordonanta de Urgenta in acest sens asteapta sa fie aprobata de Guvern.

“Discutam despre o chestiune extrem de importanta si urgenta. Teoretic in cateva zile ar fi trebuit sa avem in vigoare acest act normativ.

Indiferent de abordarea institutionala, noi avem obligatia sa implementam Directiva si sa facem transpunerea in cursul verii. Acest lucru se poate face printr-o Ordonanta de Urgenta, daca ne miscam destul de repede si avem un ok din partea asociatiilor, a producatorilor, din partea intregului spectru afectat de transpunerea acestei directive.

Putem eventual sa mai asteptam un pic si sa vina inapoi Parlamentul, din septembrie, sa intre pe procedura parlamentara standard. Acest lucru va genera un risc de penalitati, de infringement din partea Comisiei.

Nu suntem singura tara care nu e gata cu aceasta procedura, dar mie mi-ar fi placut sa fim printre cei care au rezolvat aceste chestiuni in timpul stabilit, sau inainte de deadline-ul stabilit pentru transpunere”, a spus ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Tanczos Barna.

Datele Comisiei Europene (CE) arata ca produsele de unica folosinta din plastic au un impact negativ major asupra mediului inconjurator si a sanatatii oamenilor, 70% dintre deseurile descoperite in apele si pe plajele europene fiind produse din plastic.

Pentru alte produse din plastic, cum ar fi echipamentele de pescuit, pungile de plastic de unica folosinta, recipientele pentru bauturi si alimente pentru consumul imediat, pachetele si foliile de plastic, filtrele de tutun, articolele sanitare si servetelele umede, se aplica masuri diferite.

Printre acestea se afla limitarea utilizarii si reducerea consumului acestora si prevenirea generarii de deseuri prin cerinte de etichetare, scheme de raspundere extinsa a producatorilor (principiul „poluatorul plateste”), campanii de sensibilizare si cerinte in materie de proiectare a produselor. (G.G.)

Leave a Reply