Traficantii de vouchere “Rabla pentru Electrocasnice” au inundat internetul cu anunturi de super-oferte. “Cei care le cumpara trebuie sa stie ca nu le pot folosi in magazin!”

Vouchere din programul „Rabla pentru Electrocasnice” au fost scoase la vanzare pe internet pe site-uri de mica publicitate. Zeci de astfel de anunturi au fost postate, in situatia in care aceste tichete nu se emit in forma fizica si sunt nominale.


Sunt si super-oferte: cei interesati pot cumpara un voucher, impreuna cu un aparat electrocasnic vechi, ce trebuie predat in schimbul celui nou.

Andrei Iorgulescu, director general al Administratiei Fondului pentru Mediu, a explicat la Digi24 ca acest fenomen care este o ilegalitate nu poate fi oprit, singura sanctiune fiind ca voucherul nu poate fi utilizat de cel care nu are acest drept.

Anul acesta, programul Rabla pentru Electrocasnice are un buget de 75 de milioane de lei si este estimat un numar de 200.000 de beneficiari.

Andrei Iorgulescu, director general al Administratiei Fondului pentru Mediu, a declarat la Digi24 ca aplicatia utilizata in acest an are mai multe chei de securitate, adica persoana isi introduce cartea de identitate scanata, iar aplicatia verifica aceste date cu cele introduse manual.

„Plus ca, si in magazin, si atunci cand se livreaza echipamentele se face identificarea persoanei”, a spus el. Cei care cumpara un voucher nu il pot utiliza Daca o persoana cumpara un voucher, cand va vrea sa il utilizeze va vedea ca nu poate, a explicat directorul AFM.

„Romanul e inventiv si ca in anii anteriori, cei care au accesat programul au selectat din principiu, din start, mai multe vouchere pe care nu le-au folosit tocmai ca sa le vanda mai departe. Nu avem cum opri fenomenul, dar sa stie ca nu au cum sa le foloseasca chiar daca le cumpara. Nici nu e rentabil cand il cumperi, pentru ca scazi valoarea finantarii, adica beneficiezi de finantare redusa, adica a platit deja in avans o parte din suma respectiva”, a spus directorul AFM.

Andrei Iorgulescu a precizat ca vanzarea acestor vouchere este ilegala, pentru ca ele un cod unic de identificare, in baza CNP.

Intrebat daca pot fi sanctionati cei care le vand sau cei care le cumpara, Iorgulescu a raspuns: „In principiu, nu avem parghii pentru ca nu e de competenta noastra. Din perspectiva programului, sanctiunea e lipsirea de utilizare a voucherului. Mai departe sunt alte institutii care se pot pronunta in legatura cu utilizarea unui voucher la care o persoana nu are dreptul.” (V.E.)

Leave a Reply