Eroii Revolutiei din 1989, cat si ostasii romani cazuti in Primul si Al Doilea Razboi Mondial au fost comemorati, astazi, la Timisoara, in cadrul mai multor manifestari festive organizate de Ziua Eroilor.
Este vorba despre o sarbatoare nationala a poporului roman, care marcheaza lupta de-a lungul veacurilor pe front, pentru credinta, libertate, dreptate și pentru apararea tarii si întregirea neamului.
In semn de recunostinta pentru sacrificiul suprem al ostasilor cazuti la datorie in timpul Primului Razboi Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele tari beligerante, in 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea intretinerii mormintelor ostasilor ingropati pe teritoriile statelor respective, precum si a operelor comemorative de razboi dedicate acestora.
Prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, Ziua Eroilor este celebrata odata cu Inaltarea Mantuitorului Iisus Hristos. In acest mod, Romania a devenit primul stat care i-a asimilat pe eroii straini celor nationali.
Tocmai, de aceea, astazi, de la ora 14, se vor depune coroane, jerbe si buchete de flori la Monumentul Eroilor romani din Primul si al Doilea Razboi Mondial, dar si la Monumentele Eroilor sovietici, sarbi, germani, francezi aflate in Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei.
Manifestatiile au inceput, inca de dimineata, cu Sfânta Liturghie oficiata la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, continuata cu un parastas de pomenire a eroilor neamului si rostirea numelor unor eroi romani cazuti la datorie. In dangat de clopote la toate lacasele de cult din Timisoara, garda de onoare a armatei a prezentat onorul, a salutat Drapelul de lupta, dupa care a avut loc defilarea festiva, pe platoul din fata catedralei.
La Monumentul Crucificarii, reprezentantii autoritatilor locale au sustinut alocutiuni si au rostit numelor unor eroi romani cazuti la datorie. La Monumentul Eroilor Revolutiei din Decembrie 1989 s-a oficiat o slujba de pomenire. (M.I.)